Sunne, enkle og raske mellommåltider

Raw Bite sunn mellommåltid
Sportsbarer fra Raw Bite kan brukes som sunne mellommåltider, både på skole, på tur og etter trening. Barer fra Raw Bite er 100 % plantebasert og inneholder ingen animalske ingredienser

Hva er sunt mellommåltid? Hva slags mellommåltider og snacks er både sunne, raske og smaker godt? Samt næringsrike, gir god og langvarig metthet, helsefremmende? I tillegg er det en fordel at en mellommåltid er lettvint og tilgjengelig.

Sunt mellommåltid skal være balansert på næringsstoffer og ikke føre til for rask stigning av blodsukker. Dette unntatt etter trening. Protein, sakte karbohydrater, fiber og litt fett er stoffer som sikrer metthet og stabilt blodsukker. Sunne plantestoffer har flere gode helseeffekter, mens mikronæringsstoffer i mat fra planteriket sikrer kroppens behov.

(Saken inneholder omtale og bilde av Rawbite, en energibar som distribueres av Green Adventure som Hepla har samarbeid med.) Det er mange muligheter for sunne mellommåltider i plantebasert kosthold. Noen kan du lage selv og andre kan du kjøpe på alle butikker og kiosker. Frukt, tørket frukt og bær, og nøtter, også i kombinasjon med litt av mørk sjokolade, er nøkkelordene om du har lyst på noe søtt. Rå grønnsaker – tomater, selleristenger, gullrotstenger og skivet agurk, er også sunt og godt.

Sunne mellommåltider – eksempler fra Helsenorge.no

Helsedirektoratets forslag til matvarer som sunne vegetariske mellommåltider kan bestå av:

 • Grønnsaker som gulrøtter, kålrot, minitomater
 • Oliven
 • Nøtter, mandler og kjerner
 • Frisk frukt og bær
 • Tørket frukt og bær

Flere forslag til sunne mellommåltider:

 • Raske mellommåltider: Nøtter med tørket frukt og bær (obs. kalorier – men nøtter og frukt er mer næringsrike og sunnere enn f.eks. potetgull, hveteboller eller kaker)
 • Stenger av seleri, agurk, gulrøtter og babymais, eventuelt med dipp laget av most avokado og hakkede tomater, gjerne også med hvitløk og krydder
 • Fruktsalat. Kjøp frossen fruktsalat (f.eks. på COOP) eller lag selv. Smoothyblandinger kan du også bruke til å lage fruktsalat av
 • Hummus eller annen pate av linser, bønner, erter eller kikerter
 • Bakte grønnsaker, f.eks. frossen grønnsaksblanding om bukettblanding, festblandig eller gjesteblanding. Å tilberede frosne grønsaker i mikroovn er enklest og raskest. På 5 – 10 minutter er grønnsakene ferdige! Lær å lage dressing av olje, salt, krydder og eddik.
 • Les også: Sunne matpakker

Lettvint sunt mellommåltid – sportsbar av frukt og nøtter

Mellommåltider kan man spise både hjemme, på skole, jobb, kafe, på treningssenter og ikke minst på tur. Sommer er tiden for fjellturer, skogsturer og trening ute. Det er mange som bruker sportsbar – energibar og proteinbar. Disse smaker godt, er lettvint og enkelt. Men er sportsbar alltid sunt? Og hva inneholder ulike sportsbarer? Ingredienslisten kan være lang.

Frukt, nøtter og mørk sjokolade, samt brødskiver med nøttesmør er godt å ha med seg på tur. Å bruke en sportsbar er lettvint og krever lite planlegging. Barer fra Raw Bite inneholder ikke noe annet enn frukt og nøtter. En av barene fra Raw Bite inneholder kakao i tillegg, og en av barene inneholder risprotein. Frukt gir fiber, mikronæringsstoffer, energi og sunne plantestoffer. Nøtter gir sunt fett, sunne plantestoffer, protein, fiber og mikro-næringsstoffer. Kombinasjon frukt og nøtter har lav glykemisk indeks.

Dette sier produsenten om sine produkter:

“Rawbite er en ren, ekte og enkel energibar – den inneholder kun rene råvarer. Den er økologisk, vegansk, gluten- og laktosefri, og perfekt til tur, idrett, eller som et sunt mellommåltid. Inneholder bare naturlig forekommende sukker fra frukt.”

Baren “Protein” inneholder for eksempel følgende: Dadler, mandler, risprotein, græskarkerner & kakao. En bar veier 50 gram og gir 10 gram protein og 200 kilocalorier.

Sjekk ulike barer fra Raw Bite her

I Norge kan du kjøpe Raw Bite på f.eks. Narvesen.

Les mer om mellommåltider ved trening:

Sunne  snacks og søtt: frukt, nøtter, kakao/mørk sjokolade og meierierstatninger av havre og soya

 1. Frukt og bær – tørket eller rå i skiver eller fruktsalat – og som dressing bruk gjerne Oatly vaniljesaus eller Alpro Go on yoghurt.
 2. Mørk, melkefri sjokolade, gjerne sammen med rå, usaltede nøtter nøtter. Mørk sjokolade inneholder mer antioksidanter og næringsstoffer enn melkesjokolade, og rå nøtter er spesielt rike på sunne fettsyrer.
 3. Rå, usaltede nøtter – nøtter reduserer kolesterol, beskytter mot overvekt og mot hjerte- og karsykdom

Oppskrift på sunne plantebaserte brownies som ikke trenger å stekes

fra Vegetarbloggen

Ingredienser:

150 g valnøtter
100 g mandler
2 dl kakaopulver
1/4 ts salt
5 dl dadler (300 g) uten steiner

Sjokoladeglasur og topping:

200 g mørk melkefri sjokolade
1 dl kokosmelk (eller annen plantemelk)
1 ss kakaonibs