Plantebasert tallerkenmodell

Mer plantemat mot smittsomme og ikke-smittsomme sykdommer

Vi håper at du og familien klarer dere i koronatider. I tillegg til myndighetenes råd om å begrense smitte, er det viktig med fysisk aktivitet og sunt, plantebasert kosthold. Og nå er det enda viktigere enn noensinne! Det haster med å redusere presset på helsevesenet vårt. Og et sunt kosthold er det beste her – både på kort og lang sikt. Vi i PAN fortsetter å spre budskapet om de mange helsefordelene ved et mer plantebasert kosthold, og bytter til videosamtaler og e-post der det er nødvendig.

Ny forskning viser at mer plantekost beskytter mot alvorlig forløp korona-infeksjon

Flere store rapporter viser at dagens høye kjøttproduksjon og husdyrhold bidrar til både pandemier, zoonoser og antibiotikaresistens

Kosthold og ikke-smittsomme sykdommer (NCDs)

NCD er tidligere kalt livsstilssykdommer, og kreft og KOLS: Et grønnere kosthold kan både forebygge og være en del i behandling av de fleste NCD-sykdommene. Og effekten kan faktisk vise seg allerede etter noen uker! Et mer plantebasert kosthold, altså kosthold med en god del mindre kjøtt og meieri og med en del grønnsaker og frukt har lenge vært anbefalt som en del i behandling av høyt blodtrykk (såkalte DASH-dietten). Reduksjon av kjøtt og fete meieriprodukter kan også bidra til sunnere kolesterolverdier og vektnedgang. Også langtidsblodsukkeret kan bli bedre med et plantebasert kosthold basert på hele, lite bearbeidede matvarer fra planteriket som grønnsaker, belgvekster, nøtter og fullkorn. Hvordan spise sunt – les mer her

Kosthold mot klimaendringer

I dag er det bred faglig enighet om at kjøttkutt er gunstig for miljøet! Les intervjuet med Norges ledende klima- og landbruksforskere på NRK https://www.nrk.no/norge/krangler-om-utregning-av-kjottkutt-1.14968737 
Klimakrisen er den globale helsetrusselen som er definert av WHO, og dens dramatiske konsekvenser for global helse er allerede synlige. Vi vil neppe takle klimakrisen uten å erstatte en del av kjøtt og meieriprodukter med plantekost. Les også: Redusert kjøttforbruk i Norge: hva er konsekvensene for helsen, miljøet, bærekraft og jordbruk i Norge?

Overgang fra kjøtt til grønnere kosthold kan redusere risikoen for fremtidige pandemier 

SARS og CoV 2 viser oss hvor sårbare vi er, både helsemessig og økonomisk, overfor en pandemi. De største pandemiene i moderne tid som COVID-19, SARS, svineinfluensa og fugleinfluensa kan alle spores til bruk av dyreprodukter. Forskere etterlyser tiltak og strategier for redusert produksjon og forbruk av kjøtt, blant annet tilpasning av landbrukssubsidier, opplysningskampanjer og såkalt zoonose-skatt på kjøttproduksjon.

Husdyrindustrien og forbruket av animalsk mat er nøkkelfaktorer i utvikling av pandemier og antibiotikaresistens. Derfor er plantebasert kosthold igjen en nøkkelfaktor for å beskytte verden fra fremtidige pandemier.

Alle former for kjøttproduksjon øker risikoen for pandemier og zoonoser, eller sykdommer som smitter mellom dyr av ulike arter, spesielt til mennesker. Gjennom å opprettholde kjøttforbruk opprettholder vi dermed betingelsene for at nye pandemier kan oppstå. Dette skriver forskere ved FN og to av Frankrikes største forskningsinstitutter innen landbruk og økonomi, CNRS og INRAE (French national institute for agricultural research og Center for Research in Economics and Management), som har gått gjennom over ett hundre relevante studier og publisert sine funn i tidsskriftet Environmental and Resource Economics. Kilde: Espinosa, R., Tago, D. & Treich, N. Infectious Diseases and Meat Production. Environ Resource Econ (2020). Link til artikkelen er her https://link.springer.com/article/10.1007/s10640-020-00484-3 Dette støttes av mange forskere verden over.

Det er ikke bare jakt og handel med eksotiske dyrearter i andre, fjerne deler av verden, men også et vanlig, industrielt husdyrhold og kjøttforbruk i Vesten inkludert Norge, som skaper gunstige forhold for utvikling og spredning av smittsomme sykdommer og pandemier. 75% av alle smittsomme sykdommer spres til mennesker fra dyr, og 50% kommer fra landbrukssektoren. De største pandemiene i moderne tid som COVID-19, SARS, svineinfluensa og fugleinfluensa kan alle spores til bruk av dyreprodukter.

Les mer her:  Zoonoser, pandemier og antibiotikaresistens og våre matvaner

La oss komme i gang med å spise mer grønt!

Begynn med å erstatte kjøttdeig i taco og pastaretter med krydrede linser og bønner, eventuelt soyakjøttdeig, enten 50 x 50 eller fullstendig.

Sjekk hvordan du setter sammen et sunt plantebasert kosthold her 

Sjekk fem enkle tips for å komme i gang  https://hepla.no/hjem/kostrad-plantebasert-kosthold/spis-sunnere-og-mer-vegetarisk-tips-og-inspirasjon/

Derfor er det sunnere med planteprotein enn dyreprotein! 

Les om helsefordeler ved plantebasert kosthold her