Hurra! Maten ved Oslo Universitetssykehus blir grønnere og mer plantebasert! En tidligere kreftpasient fikk det til

Helsepersonell for plantebasert kosthold er stolt av å ha bidratt til en historisk og svært viktig sak – grønnere matservering på Oslo Universitetssykehus, noe Dagens Næringsliv Magasinet, ved journalisten Line Kaspersen, har en stor og svært viktig reportasje om i dag 28. desember. Det er en tidligere kreftpasient som fikk til denne viktige endringen. Vi har gitt en god del av både informasjon, dokumentasjon og kildehenvisninger underveis om følgende:

  • Et mer plantebasert kosthold, altså med en del mer plantekost og en del mindre kjøtt- og meieri enn det er i et gjennomsnittlig norsk kosthold, er ikke bare er mye sunnere enn dagens kjøtt- og meieribasertebaserte kosthold
  • Et mer plantebasert kosthold kan i tillegg dekke behovet for kalorier og næringsstoffer, og er derfor velegnet å for alle de innlagte pasientene, inkludert kreftpasientene under pågående kreftbehandling.

Saken handler altså om en tidligere kreftpasient som, etter å ha opplevd pølse- og pizzabasert matutvalg på Radiumhospitalet, engasjerte seg i å endre sykehusmenyen i grønnere, mer plantebasert og sunnere retning.

Å spise sunt og hovedsakelig plantebasert er noe ut av det viktigste man kan gjøre for å forebygge kreft, sammen med det å være røykfri og holde sunn vekt (sunn vekt har tett sammenheng med sunt kosthold, og plantebasert kosthold kan bidra til å holde sunn vekt over tid), ifølge verdens største kreftforskningsorganisasjon WCRF.

Sykehuskjøkken og andre som serverer mat på norske sykehus bør lære seg å lage og servere så velsmakende, sunne og næringsrike plantebaserte måltider at til og med pasientene under pågående kreftbehandling får lyst på dem! Vi må si tusen takk til Dagens Næringsliv for å sette fokus på denne viktige problemstillingen. Journalisten @Line Kaspersen i DN Magasinet skriver i ingressen:

“Som «dritkvalm» kreftpasient ble hun slått i bakken av pølselukten fra kiosken på Radiumhospitalet – og vegetartilbudet på sykehuset skuffet stort. Nå er Annette Staubo (45) i ferd med å få gjennomslag for grønnere sykehusmat i Oslo.”

Og tusen takk til Annette Staubo for å ha hatt flere møter med sykehuset, og takk til Oslo universitetssykehus for å lytte til vitenskapen og for å ha endret sykehusmenyen og sykehusinnkjøpene i riktig retning! Vi forventer at andre norske sykehus skal følge eksempelet.

Les også: Leger bør fremme kjøttreduksjon og Grønnere og sunnere mat i helsevesenet

Store mengder kjøtt og meieri er ikke nødvendig for å kunne dekke behovet for kalorier og næringsstoffer

Det er synd at noen bruker argumentet om at kreftpasientene bør få mat som er næringsrik og kaloririk, for å kunne fortsette å servere pølser, kjøttkaker og masse smør og ost til alle måltider. Både behovet for kalorier og alle de viktige nærignsstoffene kan fullt ut dekkes med sunne plantebaserte retter, til og med helt uten kjøtt, egg eller meieriprodukter. Men man behøver ikke gå så langt – det er nok å halvere mengden kjøtt og meieri for at sykehusmaten blir så mye sunnere.

DETTE, nemlig at det serveres for mye, helseskadelig mye av usunn mat – kjøtt- og meieriprodukter – på norske sykehus, er det ikke alle som ønsker å snakke høyt om.

Stadig flere pasienter overlever kreft i dag, takket være moderne helsevesenet og vårt velferdssamfunn. Ved å servere mat som både er sunn, plantebasert, velsmakende og næringsrik, kan sykehusene overbevise pasientene om at de ikke behøver dagens helsekadelig store mengder kjøtt og meieri i kostholdet sitt for å spise sunt og godt.

Har du abonnement på DN, kan du lese hele saken i DN Magasinet! https://www.dn.no/magasinet/livet/helse/mat/miljo/tidligere-kreftpasient-kjemper-mot-syk-sykehusmat/2-1-723689