inflammatorisk tarmsykdom

Plantebasert kosthold kan anbefales ved inflammatorisk tarmsykdom – Crohns sykdom og ulserøs kolitt, eller IBD

Plantebasert kosthold kan med fordel anbefales ved inflammatorisk tarmsykdom, som er sykdommene Crohns sykdom og ulserøs kolitt, eller IBD (fra engelsk inflammatory bowel disease).

Anbefalingen fra leger om å spise plantebasert kosthold hos pasienter som lider av inflammatorisk tarmsykdom (IBD – fra engelsk inflammatory bowel disease – som ikke må forveksles med irritabel tarmsyndrom) som Crohns sykdom og ulserøs kolitt har vist seg å både være effektiv og sikker. Dette konkluderer en sammendragsartikkel på lederplass i tidsskriftet Translational Pediatrics.

Forskerne fra Japan presenterer erfaringer fra sin egen klinikk så vel som publiserte studier som viser svært gode resultater med å anbefale plantebasert kosthold ved IBD. I 15 år har de anbefalt et kosthold som kun består av hele råvarer fra planteriket (frukt, grønnsaker, belgfrukter, poteter, ris, miso suppe, grønn te) og kun yoghurt naturell fra dyreriket. For innlagte pasienter har dette kostholdet blitt servert i sykehusavdelingen.

Man har fått resultat, i kombinasjon med vanlig medisinering, som er den beste som noengang var publisert, angående forholdet mellom symptomfrie faser (remisjon) og tilbakefall. Hos pasienter med mild sykdomsaktivitet har man sett at en tredjedel av forverringer bare blir redusert av kostholdsendring.

Videre er det ikke sett noen bivirkninger av kostholdet. Noen eksperter fraråder fiberrikt kost i den aktive fasen av sykdommen med frykt for at kostfiber gir løsere avføring. Forskernes erfaringer motsier denne oppfatningen. Fiber gir løsere avføring når man er forstoppet, men ved diaré ser det ut at fiberrikt kost gjør avføringen mer faste.

Forskerne mener at mer forskning er nødvendig for å nøyaktig kvantifisere effekten av plantebasert kosthold ved IBD. Men med tanke på at kostholdet er enkelt å følge, har en gunstig effekt på tarmfloraen og viser utmerkede resultater, mener forskerne at et plantebasert kosthold bør anbefales ved IBD uten forbehold. Dette er vi i HePla enige om!

Conclusions Based on the rationale of the diet, gut microbiota, and health consequences and excellent outcomes with therapy incorporating PBD, PBD is unreservedly recommended for IBD.

Link til artikkelen er her

Chiba, Ishii, Momatsu, Recommendation of plant-based diets for inflammatory bowel disease, Transl Pediatr. 2019 Jan; 8(1): 23–27.

%d bloggere liker dette: