Havremelk kommer med i skolemelkordningen

Det skjer stadig nye positive endringer i norsk matindustri. Vegansk kosthold er spennende for nordmenn, noe stadig økende tilbud fra produsenter, butikker, restauranter og kafeer bekrefter. Nylig har det skjedd følgende: Havremelk, med samme mengde jod og kalsium som ku-melk, er nå inne i skolemelkeordningen.

Nå kan skolebarna bestille sunn, miljø- og dyrevennlig havreMELK istedenfor ku-melk. Kumelk og meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold, noe 80% nordmenn inkludert skolebarn spiser for mye, helseskadelig mye av. Kutt ned på, eller dropp ku-melk, og velg havremelk isteden! Les her hvorfor havremelk er sunnere enn ku-melk

Og bruk gjerne ordet havreMELK fremfor havredrikk!  Meieriindustrien, lover eller forskrifter kan ikke legge beslag på ytringsfriheten eller bestemme over hva du kaller din mat for. Ytringsfriheten gir oss alle rett til å bruke de begrepene vi vil i artikler, debatter og ellers i offentligheten. Det er kun i reklame, merking eller presentasjon at det (utrolig nok) er forbudt å bruke begrepet «melk» om produkter som ikke kommer fra pattedyr.

Alle som driver med omsetning, distribusjon, reklame, salg og lignende av vegetabilsk plantemelk, er underlagt regelverk som innskrenker bruken av begrepene plantemelk, planteyoghurt, plantefløte, planterømme og lignende. Disse er omfattet av matloven og Forskriften om kvalitet på melk og melkeprodukter, og er dermed såkalte lovens pliktsubjekter.

De som ikke driver med ovennevnte, er ikke underlagt føringene i norsk regelverk som innskrenker bruken av begrepene soyamelk, plantemelk, havrefløte og lignende. Her gjelder alminnelig ytringsfrihet. Les mer her: Å si plantemelk er lovlig for alle som IKKE driver med salg eller produksjon

Kilder:

Tine SA https://gryr.no/artikler/na-kommer-havredrikk-i-skolemelkordningen

Les også: Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen

Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole

%d bloggere liker dette: