Et vegansk kosthold reduserer betennelse i enda større grad enn et kosthold med redusert mengde kjøtt og meieriprodukter

vegansk-mot-hjerte- og karsykdom
Ny studie viser at vegansk kosthold er enda sunnere enn et blandet kostholdmed redusert mengde kjøtt og fete meieriprodukter

Et vegansk kosthold kan gi enda flere helsefordeler i forhold til et sunnere blandet kosthold med redusert mengder kjøtt, som et hjertevennlig kosthold i henhold til kostrådene fra American Heart Association (AHA). Dette er ifølge en studie publisert i Journal of the American Heart Association.

Forskere valgte 100 deltakere med hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom) og lot dem spise enten fullstendig plantebasert kosthold (vegansk kosthold) eller kosthold anbefalt av AHA (redusere mengder kjøtt, økt mengde fisk og bare lette meieriprodukter). Hovedmarkøren for betennelse hsCRP (høysensitiv C-reaktiv protein) forbedret 32% mer for de som ble rådet til å spise veganer sammenlignet med AHA-råd.

Les også:

Den nye Fettrapporten styrker rådet om å spise mindre dyrefett og mer plantefett!

Slik setter du sammen et sunt vegansk kosthold!

Betennelse spiller en viktig rolle i utvikling av hjerte- og karsykdommer. Betennelse er noe man kan måle, for eksempel ved å ta blodprøve og sjekke markører for betennelsen. I dag forskes det mye på sammenhengen mellom betennelse i kroppen og risiko for sykdom. Forskningen viser at risiko for hjerte- og karsykdom blir mindre hvis markørene for betennelsen i blodet er lavere. CRP er en av slike betennelsesmarkører.

Forskernes konklusjon i ovennevnte studien er at et vegansk kosthold bør vurderes anbefalt for hjertepasienter:

«Conclusions In patients with coronary artery disease on guideline‐directed medical therapy, a vegan diet may be considered to lower high‐sensitivity C‐reactive protein as a risk marker of adverse outcomes.»

«A vegan diet resulted in a significant 32% lower high‐sensitivity C‐reactive protein (β, 0.68, 95% confidence interval [0.49–0.94]; P=0.02) when compared with the American Heart Association diet. Results were consistent after adjustment for age, race, baseline waist circumference, diabetes mellitus, and prior myocardial infarction (adjusted β, 0.67 [0.47–0.94], P=0.02). »

Link til studien finner du her

Shah B, Newman JD, Woolf K, et al. Anti-inflammatory effects of a vegan diet versus the American Heart Association–recommended diet in coronary artery disease trial. J Am Heart Assoc. 2018;7:e011367.