The Lancet oppfordrer til kjøttreduksjon

Vi bør alle redusere kjøttinntaket til ganske lave mengder for både helse og miljø, ifølge en lederartikkel med tittel We need to talk about meat i verdens anerkjente medisinske tidsskrift The Lancet. Forfatterne går gjennom forskernes forslag til å begrense kjøttforbruket, inkludert skatt på kjøtt, gjennomgang subsidier for kjøttproduksjon og forandring av forbruksvaner.

De understreker at disse tiltakene må settes på plass så snart som mulig for vår planet og vår helse.

The Lancet skriver følgende:

«Meat production doesn’t just affect the ecosystem by production of gases, and studies now question the system of production’s direct effect on global freshwater use, change in land use, and ocean acidification. A recent paper in Science claims that even the lowest-impact meat causes “much more” environmental impact than the least sustainable forms of plant and vegetable production. Population pressures, with global population predicted to increase by a third between 2010 and 2050, will push us past these breaking points.»

«So what is a healthy amount of red or processed meat? It’s looking increasingly like the answer, for both the planet and the individual, is very little. Saying this is one thing. Getting the world to a place where we have the ability to balance the desire to eat whatever we want with our need to preserve the ecosystem we rely on to sustain ourselves is quite another. The conversation has to start soon.»

Kjøtt er i utgangspunktet en matvare som totalt er unødvendig i kosten helse- eller ernæringsmessig. Her kan du lese hvordan du kan legge om til et mer plantebasert kosthold 

Link til ledersiden er her.

Editorial. We need to talk about meat. Lancet. 2018;11:2237.