TV2 og avisen iTromsø – sludder og clickbait

TV2 og avisen iTromsø lager og sprer sludder og clickbait. Det er en del myter, sludder og skremsel om vegansk kosthold, dessverre også i norske medier. Stadig flere velger bort kjøtt og melk, og forståelig nok, skaper dette frykt. I motsetning til påstander i flere norske medier, er vegankost, med tilskudd av vitamin B12/relevante andre tilskudd, helt trygt for både gravide, ammende, spedbarn og små barn, uten å snakke om vanlige voksne og idrettsutøvere. Siterer Helsedirektoratet:

“Noen få studier viser at barn som får vegankost kan vokse langsommere, men veksten er likevel innenfor normalområdet.

Kilde: https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold/vegetarkost-for-barn

Norsk vegansamfunn har vært i samtale med UNN-lege Claus Klingenberg, som er intervjuet av avisen ITromsø, og Claus Klingenberg understreker at det ikke finnes statistikk som tyder på at dette er et større problem blant veganere enn øvrig befolkning.

I Tromsø bryr seg ikke om hva vitenskapen og myndighetene sier. De vil tjene penger og sprer sludder

Og her er et utdrag fra Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring om vitamin B12:

«Spesielle hensyn ved vegetarkost:Ammende mødre med et rent vegetarisk kosthold (vegankost) trenger vitamin B12-tilskudd. Så lenge morsmelk er den eneste maten barnet får (inntil seks måneders alder), og mor spiser kun vegankost, må barnet få tilskudd av vitamin B12. Dersom barnet får vegankost i tillegg til morsmelk, må også tilskudd gis, enten gjennom matvarer tilsatt vitamin B12 eller fra kosttilskudd, for å forhindre mangel.»

Viser også til Helsedirektoratets brosjyre Mat og måltider for spedbarn, se side 14:

Vegetarisk kosthold Godt sammensatt vegetarkost kan dekke behovet for næringsstoffer for både voksne og barn i alle aldre. Hvis du har et helt vegetarisk kosthold (vegankost) og ammer, trenger både du og barnet tilskudd av vitamin B12, D-vitamin og jod. Algeolje inneholder omega-3-fettsyrer og kan brukes i stedet for tran. Les mer om vegetarkost på Helsenorge.no og om tilskudd hos Helsepersonell for plantebasert kosthold (Hepla.no).”
Kilde: https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/1271/Mat%20og%20måltider%20for%20spedbarn%20IS-2553.pdf

Les også: Hva er ulemper med vegansk kosthold? Ha er risiko for næringsmangler ved vegansk kosthold?

Juni 2021 anerkjente igjen flere store etater at vegansk kosthold passer for barna, og forebygger fedme og hjerte- og karsykdom

Dette innlegget er postet i bl.a. avisen iTromsø, som et svar på sludderspredning. iTromsø ønsket ikke å oppgi at Tanja Kalvhenko er lege og leder i foreningen for helsepersonell.

Aviser må be om unnskyldning for sladderspredning om vegansk kosthold

Det er for lengst bred faglig enighet om at vegansk kosthold er trygt og sunt både for store og små, skriver lege (red anm) Tanja Kalchenko

Likevel kom flere norske medier nylig med saftige og selgende, dog uten dekning, overskrifter som antydet det motsatte. Kvinner som har valgt et vegansk kosthold ble dermed, helt uten belegg, beskyldt for å utsette sine barn for alvorlig helserisiko. Er det å spre sladder og slike beskyldninger, og stigmatisere livssyn virkelig i tråd med presseetiske regler?

Det begynte med at TV 2 intervjuet både norske, danske og svenske leger. Legene var bekymret for at mangel på vitamin B12 hos barn er i dag mer utbredt enn det vi vet.

B12-mangel kan oppstå av mange ulike grunner, blant annet ved økt behov for vitaminet under graviditet og amming, og på grunn av redusert opptak i tarmen ved bruk av noen medisiner.

I dag møter helsevesenet svært sjeldent veganere med vitamin B12-mangel, og andel veganere er forsvinnende liten blant dem som får påvist B12-mangel. Veganere blir godt opplyst, av både Helsedirektoratet, helsevesenet og Vegansamfunnet, om at tilskudd av vitamin B12 er nødvendig hvis man har et vegansk kosthold.

I Danmark er det, oss bekjent, kun registrert to tilfeller av symptomgivende B12-mangel hos veganere i løpet av året.

Til tross for det lagde avisen i Tromsø en saftig, men totalt ubegrunnet og hardt stigmatiserende overskrift

Enda verre er at NTB plukket opp overskriften uten å sjekke fakta, sitater eller om det i det hele tatt var belegg eller dekning for budskapet i overskriften. Det samme gjorde mange norske aviser som gladelig trykket saken.

Jeg har mailet til og påpekt faktafeilene hos både I Tromsø og NTB, uten å få respons, før hele lokalpressen plukket NTB-saken opp. Sladder har spredd seg videre til hele Norge, som en følge av disse faktafeilene.

Jeg håper derfor at alle mediene som spredte sladder og beskyldninger kommer med en unnskyldning.