Et sunt plantebasert kosthold kan forebygge depresjon, viser en oversikt av 41 studier

 

plantebasert-mot-depresjon
Det å spise mer plantekost og mindre kjøtt kan forbedre humøret og forebygge depresjon, viser en stor oppsummering

Et sunt kosthold bestående av frukt, grønnsaker, hele korn og belgfrukter, og uten bearbeidet kjøtt og transfett, reduserer risikoen for depresjon, ifølge en studiesammenfatning, eller metaanalyse, publisert i tidsskriftet Molecular Psychiatry. Forskere gjennomgikk 41 studier som omhandlet kosthold og depresjon.

Kostholdstyper som inneholder store mengder bearbeidet kjøtt og transfett, funnet i såkalt junk-food, økte forekomsten av klinisk, eller uttalt, depresjon. Slike kostholdsmønstre er også kjent for å øke betennelse i kroppen. Resultatene til studiegjennomgangen viste at antioksidanter fra sunne matvarer som grønnsaker, nøtter og frukt bidrar til å regulere humøret, i tillegg til andre gunstige, sykdomsbeskyttende effekter. Forskere mistenker at denne sunne kostholdstypen, med større mengder sunn plantekost og mindre mengder bearbeidet kjøtt, reduserer betennelse, oksidativt stress og insulinresistens. Alle disse faktorene er knyttet til depresjon.

Forskerne som oppsummerte studiene konkluderer med følgende:

«To conclude, adhering to a healthy diet, in particular a traditional Mediterranean diet, or avoiding a pro-inflammatory diet appears to confer some protection against depression in observational studies. This provides a reasonable evidence base to assess the role of dietary interventions to prevent depression.»

Lassale C, Batty GD, Baghdadli A, et al. Healthy dietary indices and risk of depressive outcomes: a systematic review and meta-analysis of observational studies. Mol Psychiatry. Published online September 26, 2018.

Lenke til studien er her

Depresjon er en utbredt lidelse som påfører store utgifter

Depresjon, karakterisert ved dårlig humør, tap av interesse og glede, og forstyrret søvn eller appetitt, påvirker over 300 millioner mennesker på verdensbasis. På verdensbasis regnes det at sju prosent kvinner og fire prosent menn har depresjon til enhver tid. Depresjon er en ledende årsak til sykdomsbyrde og en stor bidragsyter til redusert produktivitet, som sykmelding, uførhet og arbeidsfravær. Ifølge Verdens helseorganisasjon koster depressive lidelser og angstlidelser den globale økonomien omtrent 1 milliard amerikanske dollar i tapt produktivitet hvert år.

I Norge er depresjon enda mer utbredt. Helsedirektoratet skriver at depresjoner er meget hyppige i befolkningen, mellom seks og tolv prosent har depresjon til enhver tid. Betydelig flere rammes en eller annen gang i løpet av livet. Depresjon er en av de vanligste psykiske lidelsene og gir både kroppslige og psykiske symptomer.

Les mer om depresjon, blant annet om hvordan forebygge depresjon, på Helsedirektoratets nettsider for publikum helsenorge.no

Mindre kjøtt er bra for folkehelsen og bør derfor være et politisk mål

Vi i Helsepersonell for plantebasert kosthold mener at staten bør satse i større grad på å fremme sunnere kosthold i befolkningen, og her er de såkalte systemiske tiltak spesielt viktige. Vi har derfor levert innspill til Folkehelsemeldingen 2019. Avvikling av de såkalte opplysningskontorene for egg og kjøtt og for meieriprodukter, som har brukt mange milliarder kroner i løpet at 80 år på generisk reklame av kjøtt og meieriprodukter, er, i henhold til omsetningsloven, et riktig sted å begynne. Å redusere kjøttsubsidier til landbruket er et annet systemisk tiltak som kan bidra til sunnere kosthold. Statens Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021 mangler dessverre dette viktige målet – les om Handlingsplanen her