Fjerner ku-melk fra barnehagemenyen – en stor fordel for barna!

Både kalsium, jod og andre næringsstoffer kan fås med kosthold uten melk. Et inntak av mer enn en til to glass melk kan ha negative helseeffekter, ifølge bl.a. Harvard
Norges største private barnehagekjede vil kutte ut kumelk fra barnehagemenyen. Dette er et tidsriktig tiltak som er en fordel for barna, folkehelsen og samfunnet. Både kalsium, jod og andre næringsstoffer kan fås sunn plantekost. Et inntak av mer enn en til to glass melk kan ha negative helseeffekter.

Nå melder TV2 at Læringsverkstedet, Norges største private barnehagekjede, vil kutte ut kumelk fra barnehagemenyen. Vi mener at dette er et fantastisk, tidsriktig tiltak, som vil gagne både barna, folkehelsen og samfunnet! Les TV2-saken her

 • Det å kutte ut ku-melk fra barnehager, er en sunn og tidsriktig avgjørelse! Det er enkelt og fullt mulig å erstatte kumelk med det som er mye sunnere, noe alle nordmenn bør spise mer av – havreprodukter, frukt, grønt og belgvekster. Det er bred faglig enighet om at et plantebasert kosthold er sunt og kan forebygge flere livsstilssykdommer.
 • Det er bredt anerkjent, og for lengst, av blant annet Helsedirektoratet, at barn som ikke drikker kumelk eller spiser andre meieriprodukter, vokser og utvikler seg normalt. Les hva Helsedirektoratet uttaler om kosthold uten melk her  Kunnskap om hva spise isteden er selvsagt viktig, men dette har vi mer enn nok av i 2018, blant annet på Helsedirekotratets nettsider Helsenorge.no! Mesteparten verdens befolkning drikker ikke kumelk i det hele tatt.
 • Det er flott mulighet til å lære barna å spise mer av det alle nordmenn bør spise mer av, nemlig sunn plantekost – frukt, grønt og belgvekster. Disse matvarer er ikke bare sunnere enn kumelk, men vil gjøre kosten mer variert. Et mer plantebasert kosthold kan forebygger mange sykdommer, som bl.a. fedme, overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdom. Les hva store fagpaneler og helsemyndigheter i ulike land mener om plantebasert kosthold, blant annet om kosthold uten kumelk og med lite kumelk
 • Det er forståelig at meieriindustriens reklameorgan fremstiller det som om meieriproduktene er sunt og nødvendig. Men det er ikke disse produktene som gjør et kosthold sunt. Meieriprodukter gjør kosten ensidig, og fortrenger andre, mye sunnere matvarer.

Les også: HePla kom med  Høringsinnspill – Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i barnehagen (16/39205)

Kosthold uten melk er ingen diett!

 • Det er positivt at barnehager tar hensyn til allergier og helse, framfor gammeldags matkultur. Det er stadig flere som kutter ut kumelk fra kosten, og det er på tide! Kumelk er verken bra for helsen eller miljøet, og norske kuer spiser en god del soya fra bl.a. Brasil.
 • Kosthold uten meieriprodukter er ingen diett – det er et kosthold som er mye mer variert, grønnere og dermed sunnere, enn et vanlig vestlig kosthold.
 • Jernmangel er vanlig blant små barn, og det er godt kjent at kumelk hemmer jernopptaket. Det er mye jern i frukt, grønt og belgvekster, og dessuten fremmer disse opptaket av jern fra kosten – i mots til ku-melk.
 • Meieriprodukter er hovedkilden til mettet fett i norsk kosthold, og 80% nordmenn spiser for mye mettet fett – så mye at det er et eget politisk mål å få ned andelen av mettet fett i befolkningen.
 • (Når det gjelder jod så er ikke jod et problem for barn i Norge, dessuten så jobber staten allerede med vurdering av å gjøre som Sverige og Danmark – tilsette mer jod i salt som brukes av matindustrien.)
 • Ernæringsfagpersoner som motsetter seg tiltaket har et svært gammeldags syn på kosthold. Isteden burde de heller tilby seg å gi kunnskap om et grønnere kosthold, og hjelpe med å utarbeide sunt kostholdsplan for barnehager, der havremelk, frukt, grønt og bønner erstatter meieriprodukter.

Dette spiser man istedenfor meieriprodukter

 • Det finnes gode plantebaserte alternativer til kumelk. Istedenfor kumelk kan man drikke havremelk og soyamelk. Disse inneholder like mye kalsium som kumelken. Pålegg-alternativer til ost er bønne/linsebaserte pålegg, og havrebaserte smøreoster. Istedenfor smør kan man bruke rapsolje og produkter lagd av rapsolje.
 • Om barn ikke inntar melk og egg i barnehagen men får gode alternativer til disse matvarene er dette en stor fordel. Foreldrene har selvfølgelig anledning til å gi disse matvarene hjemme dersom de ønsker det.

Les mer om et sunt plantebasert kosthold:

Plantebasert kosthold bør være førstevalget til alle som vil spise sunt, miljøvennlig og bærekraftig! Les om helsefordeler ved et plantebasert kosthold her

Les mer om melk og helse

Melk og nevrologiske sykdommer – Alzheimer, demens og Parkinson

Prostatakreft og melk

Kan melk forebygge benskjørhet og benbrudd?
Erstatt melk med havremelk
Melk, dødelighet, kviser og overvekt:
Er det viktig/sunt å drikke melk?
Er melk sunt for barn og idrettsutøvere?
Melk, politikk, reklame via melk.no og folkehelse