Fagmedlemsmøte 13. september 2018

Torsdag 13. september kl. 18.30 inviteres alle våre fagmedlemmer til et fagmøtet! Det blir i Oslo, stedet kommer senere. Vi vil snakke om hva som har skjedd på den plantebaserte fronten og om hva Helsepersonell for plantebasert kosthold har gjort. Vi vil også idemyldre og planlegge hva som kan gjøres i 2019.

Vil du komme på fagmedlemsmøte – meld deg på ved å sende mail til post@hepla.no Påmeldingsfrist fredag 7. september

Plantebasert kosthold blir stadig mer populært, og det har vi mange gode grunner til. Bevegelse i retning av et mer plantebasert kosthold kan løse vår tids største utfordringer, og ikke bare innen folkehelse, altså ikke bare forebygging av sykdommer som er den største byrden for vårt samfunn. Mindre produksjon av kjøtt og meieriprodukter er også bra for miljøet, bærekraftig bruk av dyrket jord og rettferdig fordeling av verdens matressurser.

Hva har skjedd og hva vi har gjort i 2018 så langt?

Den største begivenhet i 2018 har vært at regjeringspartiene har erklært at de ønsker å legge ned kjøtt-, egg- og meieribransjens egne pr-organ – såkalte opplysningskontorene. 

Flere fagpersoner snakker om fordeler ved et mer plantebasert kosthold – les en annen kronikk i Aftenposten, ved Camilla Stoltenberg og Gunhild Stordalen

Flere medier opplyser nå om helsefordeler ved et plantebasert kosthold, og både HePla sine faglige rådgivere og fagmedlemmer har vært intervjuet i flere medier. 

Vi har vært i dialog med myndigheter, myndighetsorganer, politikere og organisasjoner, og har blant annet levert innspill til faget Mat og helse ved Utdanningsdirektoratet  og til noen saker ved Helsedirektoratet, blant annet til den oppdaterte nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen 

Vi har engasjert oss i å motbevise myten om at norsk dyrket jord best er egnet til å dyrke husdyrfôr og ikke sunn plantekost til mennesker, og har skrevet flere innlegg om mesteparten av norsk dyrket jord der man i dag dyrker gress, er godt egnet til å dyrke grønnsaker, nettopp det myndighetene anbefaler å spise mer av.  Vi har levert denne informasjonen til politikere og organisasjoner.

Vi har også fått god hjelp fra Helsedirektoratet for å lage anbefalinger om kosthold og kosttilskudd for gravide, ammende og spedbarn, og vi har spredt informasjon om Helsedirektoratets nettsider og retningslinjer både i sosiale medier, vanlige medier og arrangementer.

Mer om ovennevnte vil vi snakke om på møtet!

Bli med på fagmedlemsmøtet 13. september!

Det blir frukt, te, sjokolade og muffins.  Er du ikke fagmedlem, men er for plantebasert kosthold, dvs. mener at plantebasert, inkludert vegansk, kosthold er velegnet i alle livets faser og kan innebære flere helsefordeler – meld deg inn her!

Vil du komme på fagmedlemsmøte – meld deg på ved å sende mail til post@hepla.no Påmeldingsfrist 5. september

Send gjerne innspill hva du ønsker å ta opp eller snakke om på møtet!

Har du lyst til å bidra?

Er du glad i å skrive, samt oversette og kommentere vitenskapelige artikler? Har du innsikt i politiske prosesser, og har erfaring innen kommunikasjon? Har du samtidig litt ledig tid og lyst til å bidra til vårt arbeid, er du velkommen til å sende oss mail, eventuelt kan vi snakke mer om dette på møtet.

Vil du få mer faglig påfyll om plantebasert kosthold? Her er en (kanskje ikke så) kort innføring – basert på en oppsummeringsartikkel skrevet av klinisk ernæringsfysiolog Julieanna Hever

Hva sier Helsedirektoratet og store internasjonale fagpaneler om plantebasert, vegetarisk og vegansk kosthold? Les her!