Gullroten Food Awards 2018: vegetarfest og foredrag

Gullroten 2018
Lars Giæver startet Facebook-gruppen Veggispreik for over fem år siden. Nå har Veggispreik inspirert over 26000 medlemmer til å spise grønnere! Shabana Rehman Gaarder var konferansier under 5-års-feiringen av Veggispreik, på vegetarfestivalen Gullroten Food Awards 9. juni 2018 i Fredrikstad Litteraturhus. Foto: Maria Khan

Plantebasert kosthold blir mer og mer populær i hele verden, og trenden er sterk. Blant annet er det stadig flere på sosiale medier som er interessert i vegetarisk kosthold og vegetariske oppskrifter. Mange nettsteder og bloggere deler veganske og vegetariske oppskrifter, blant annet Veganmisjonen.com, Vegetarbloggen.no, Mynths.no, GreenBonanza.com og flere andre. Dette skjer både fordi vegetarmat innebærer nye og spennende smaker, og fordi et mer plantebasert kosthold har mange fordeler og kan løse vår tids viktigste utfordringer, både innen folkehelse, miljø, bærekraftig utvikling, ressursfordeling og dyrevelferd.

Gulroten-2018
Det var stor fest, med mye god mat, på Gullroten 2018. Foto: Gullroten

Veggispreik og Gullroten

For over fem år siden startet Lars Giæver Facebookgruppen Veggispreik, med et formål om å spre matglede og inspirere alle til å velge mer plantekost i hverdagen.

I fjor arrangerte Erik Musum og Lars Giæver Gullroten Food Awards for første gang i anledning at gruppa hadde passert 20 000 medlemmer. Dermed ble Norges første vegan-galla skapt.

9. og 10. juni år gjentok de suksessen for å markere gruppas 5-års jubileum. Det var nærmere 150 personer som møttes på Fredrikstad kulturhus til foredrag og storslått galla. Erik Musum fra Fredrikstad var hovedansvarlig for arrangementet, og Shabana Rehman Gaarder var konferansje under festmiddagen og premieutdelingen sammen med Lars Giæver. Johanna Winther spilte live musikk og Dale Store Gård var DJ for kvelden.

Mat-Gullroten 2018
Plantebasert kosthold er både godt, sunt, næringsrikt og passer til fest. Bilde: Gullroten

Foredrag, middag og prisutdeling

Det var flere foredrag på Gullroten, blant annet om plantebasert kosthold, ernæring, miljø og helse. Det var flere stands og festmiddag med premieutdeling. Leder i Helsepersonell for plantebasert kosthold og lege Tanja Kalchenko holdte et foredrag som handlet om at vegansk kosthold er helsefremmende og velegnet i alle livets faser, og at overgang til et grønnere, blant annet helt plantebasert, eller vegansk, kosthold kan bidra til å løse vår tids viktigste utfordringer som livsstilssykdommer, klimagassutslipp, bedre selvforsyning med mat i Norge og fordeling av matressurser i verden. Leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken-Riise holdt foredrag om at mindre kjøttspising er bra for klimaet.

Gullroten-2018
Dale Store Gård fikk Gullroten-prisen i fjør. Foto: Gullroten

Om Gullrotens prisvinnere 2018

Prisutdeling var følgende:
Årets nykommer: Martin Skadal
Gullrotprisen: Anima
Hedersprisen: Oslo Vegetarfestival

Årets nykommer går til en person som blomstrer i miljøet og har kommet inn fra “sidelinjen”.
Gullrotprisen går til en organisasjon eller personer som får alt overskuddet fra gallaen som arrangeres på frivillig basis. Første året gikk pengene til Dale Store Gård som er et fristed for dyr og et andelslag utenfor Fredrikstad. Da samlet de inn 12 500,-. I år hadde de mål om å samle inn 30 000 for å redde 15 000 dyr, og pengene gikk til Anima. De har ikke kommet helt i mål, så det er fremdeles mulig å Vippse Erik Musum på 41277758!

Hedersprisen går til noen som har vært standhaftige og jobbet for saken i flere år, og speiler Veggispreik sine verdier om å spre matglede og inspirasjon.

Begrunnelse for årets hederspris:

Årets hederspris går til to personer som har gjort en stor innsats for å spre matglede og inspirere tusenvis av mennesker til å åpne døra til et plantebasert kosthold. Neste år vil de for tiende året på rad samle folk fra hele landet til det som må sies å være det største bidraget til å vise hvordan matglede både kan inkludere, engasjere og samle folk. Personene som vinner årets pris har bygget stein på stein, og skap engasjement som har nådd ut til næringslivet, politikere, gründere.

Årets prisvinnere arrangerer en festival som utvikler seg til det bedre og vokser for hver år.

-Vi er stolte av å få dele ut Gullroten 2018 sin hederspris til Heidi Røneid og Synne Hewitt for å ha styrket veganmiljøet i Norge, og for å ha inspirert til matglede gjennom å gjøre noe konkret for andre, sier Veggispreik-grunnleggeren Lars Giæver. Årets hederspris går deres nitidige og årelange arbeid med skape det mest vellykkede innen norsk matgledehistorie: Oslo Vegetarfestival!

Det ble middag med mye sunn plantebasert festmat. Gullroten vil bli arrangert også i 2019!

Her kommer noen bilder fra Gullroten Food Awards 2018

foredrag-kalchenko-gullroten-2018
Lege Tanja Kalchenko holdte foredrag om plantebasert kosthold, ernæring og helse, samt om hvordan et mer plantebasert kosthold kan bidra til å løse vår tids største utfordringer (last ned foredraget som pdf her). Usunt kosthold tar flest liv for tidlig, etter tobakkrøyk, både i Norge og mange andre steder i verden. Bilde: privat
Lars-Giæver-Gullroten-Veggispreik
Lars Giæver startet Veggispreik for over 5 år siden. Hvem kunne tro at gruppa skulle vokse til over 26000 medlemmer! Bilde: YouTube.com/Leif Nygaard
Anja Bakken Riise
Leder i Framtiden i våre hender Anja Bakken Riise holdte foredrag om at mindre kjøttspising er bra for klimaet og matfordeling i verden. Bilde: YouTube.com/LeifNygaard