Oslo Vegetarfestival 2017 er åpnet av miljøministeren fra Høyre Vidar Helgesen

Vidar Helgesen Oslo Vegetarfestival 2017
Klima- og miljøministeren Vidar Helgesen, Høyre, åpnet Oslo Vegetarfestival 2017

Oslo Vegetarfestival  2017 er arrangert 13. og 14. mai på DogA og Kulturkirken Jacob. Høyres Vidar Helgesen åpnet Oslo vegetarfestival 2017 og holdt en fem-minutters tale. (Videosnutten med Vidar Helgesen, samt flere bilder og videoer fra festivalen blir lagt ut på nettsidene til Oslo Vegetarfestival her )

Miljøminister Vidar Helgesen sa tidligere følgende i intervju til Vegetarbloggen :

– Jeg ser frem til å komme på Oslo Vegetarfestival og få inspirasjon til nye vegetariske matretter. Hvis vi skal klare å kutte klimagassutslippene, er matvanene våre en del av løsningen. Vi må spise mindre kjøtt og mer grønnsaker. Derfor er jeg glad for å kunne støtte opp om arrangementer som øker oppmerksomheten om vegetarisk kosthold, sier minister Helgesen, som altså åpner festivalen lørdag 13. mai.

– Alle trenger ikke å bli vegetarianere, men alle kan gjøre vegetarmat til en like naturlig del av måltidsplanen som fisk, kylling og kjøtt. Hvis alle spiser et kjøttmåltid mindre i uken, er det godt for folkehelsa og dessuten vil klimagassutslippene fra landbruket gå ned med rundt 5 prosent. Det som er bra for kroppen, er også bra for kloden.

Mer vegetarmat og mindre kjøtt, altså et mer plantebasert kosthold, er bra for helsen, miljøet, ressursfordeling og dyrene

Vi jobber for å fremme plantebasert kosthold ut fra et helseperspektiv, altså med å opplyse om de mange helsefordelene et plantebasert kosthold innebærer, samt at vegansk kosthold, med tilskudd av vitamin B12, er fullverdig næringsmessig. Mer plantebasert kosthold kan i tillegg bidra til å løse vår tids viktigste utfordringer som klimagassutslipp og ujevn ressursfordeling, blant annet matforbruk. Mesteparten av dyrene som spises i verden blir oppdrettet i intensive systemer, med store utfordringer med tanke på dyrevelferd.

Vi hadde stand og foredrag på Vegetarfestivalen. Vi har delt ut mange hundre brosjyrer, og hadde flere besøkende ved vår stand. Det ble flere nye fagmedlemmer – både leger, tannleger, sykepleiere o.a. som er utdannet innen eller studerer helse, medisin eller ernæring. Vi har også annet gitt tre intervjuer.

Les også:

Foredraget “Slik legger du om til et grønnere kosthold” kan du laste ned her

Det var kokkekurs, foredrag og flere spennende stands, og selvfølgelig mye vegetarmat på festivalen. Her er noen bilder fra Oslo Vegetarfestival 2017.

En lang kø før åpningen av festivalen.

Både Narvesen, Toro og Coop hadde egne stands på Oslo Vegetarfestival, og det var journalister fra store, landsdekkende medier som filmet festival-åpningen.

Urkornsgrøt Quini

er et nytt, sunt og melkefritt produkt – mellommåltid, som kommer til prøvesalg flere Narvesen 23. mai i år. Dette er kjøleskapsgrøt, og inneholder hovedsakelig norsk quinoa og norsk svarthavre, med litt kokosmelk, havtorn, mango, kakao og vanilje. Quini er tilsatt små mengder tangpulver og er derfor en god kilde til jod. Les mer om urkornsgrøten Quini her

Mat fra flere land var presentert på Vegetarfestivalen. Dessverre var det ikke gamle norske retter som ertesuppe og kålrotbiff, men det var veganske pølser, ost og urkornsgrøt.

Heidi Røneid er en av arrangørene av Vegetarfestivalen. Hun, sammen med Synne Hewitt, arrangerer Oslo vegetarfestival 7. år på rad!

Oslo Vegetarfestival 2016

HePla på Oslo Vegetarfestival 2016.
Oslo Vegetarfestival 2016. Her: Mani Sadredini, Nina Johansen og Tanja Kalchenko

7. og 8. mai deltok HePla på Oslo Vegetarfestival 2016 som tok plass på DogA. Det var over 100 utstillere, mye god mat, spennende stands, foredrag og en politisk debatt. Det var ikke minst fint vær slik at mange kunne nyte maten og stemningen ute ved Akers elva.

Vi er veldig glad for å kunne dele vår kunnskap om et sunt plantebasert – vegetarisk og vegansk – kosthold. Vi delte ut flere hundre brosjyrer om plantebasert kosthold. Spesielt fokuserte vi på sunne matvarer som danner basis i et sunt vegetarisk kosthold – bønner, linser, erter og kikerter, samt på næringsstoffer veganere bør huske – jod, vitamin B12 og vitamin D.

Oslo Vegetarfestival 2016-gryte
Det var mye god mat, blant annet denne gryte med tofu, grønnsaker og krydder

Det er godt å se at stadig flere familier, inkludert barnefamilier, velger planter

Flere fagpersoner er positive til det å kutte ut kjøtt fra kosten.

Veganermat Oslo Vegetarfestival
Bård Reinton-Kjellhov er daglig leder i Veganermat AS, som blant annet leverer vegansk mat på dør. Den Grønne Kassa er et konsept der sunne ferske råvarer fra planteriket (grønnsaker, belgvekster, urter o.a.) med oppskrifter og beregnet næringsinnhold leveres på døren, slik at familier kan lage sunn og næringsrik vegansk mat hjemme, fra bunnen av. 95 % av varene er til og med økologiske. Her: Bård med kona Anne Kamilla. (Et eget innlegg om Den Grønne Kassa kommer snart)
Fint vær Oslo Vegetarfestival 2016
Oslo Vegetarfestival 2016 var heldig med været
oslo-vegetarfestival-2016-akers-elva
Oslo Vegetarfestival 2016 – ved Akers elva

Foredrag og stand på Vegan Weekend i Sandnes

HePla fremmet plantebasert kosthold på Vegan Weekend i Sandnes
HePla fremmet plantebasert kosthold på Vegan Weekend i Sandnes

Helgen 23. – 25. september holdte HePla to foredrag om plantebasert kosthold og hadde stand på Vegan Weekend i Sandnes, på Quality Hotel Residence. Vegan Weekend er Vestlandets største vegansk messe, med flere foredrag, kokkekurs, sjokolade- og vinsmaking, mange utstillere og mye sunn, velsmakende plantebasert mat – både til frokost, lunsj og middag. Det var hele fem fantastiske veganske måltider: to frokoster, en lunsjbuffet, en kveldsbuffet og en femretters festmiddag med underholdning.

Foredragene til Helsepersonell for plantebasert kosthold handlet om blant annet følgende:
  • Plantebasert kosthold, sunnhet og helse – kunnskapsgrunnlag og vitenskapen bak
  • Praktiske tips til hvordan legge om kostholdet i en mer plantebasert retning
  • Hvordan sikre inntaket av og regne ut om du får nok næringsstoffer
  • Kostholdsplan og forslag til måltider.

Foredragene som pdf-filer kan du laste ned her:

Det oppfordres til å kopiere, sitere og dele foredragene, ved samtidig å henvise til hepla.no 

HePla takker arrangørene for et godt arrangement, og hotellet for mye spennende og velsmakende mat. Vi takker også alle som kom og hørte på foredragene og stilte relevante spørsmål! Det var stor glede å kunne spre og dele kunnskapen om plantebasert kosthold ut fra et helseperspektiv. Det kom omtrent 200 stykker på foredragene. Vi fikk noen nye fagmedlemmer og svarte på mange spørsmål – både på foredragene og på standen vår.

Plantebasert frokost
Plantebasert frokost – noen smaksbiter

Mye god mat og drikke på Vegan Weekend, bl.a. flere typer vegansk pålegg som hummus, vegansk majones, valnøttpåstei, veganske oster, soyapølser, facon, tofurøre, grønnsaker, frukt og mye annet.

Det var mange smaksprøver på Vegan Weekend, for eksempel Hildekaken – to veganske kaker som er å finne i frysedisken på Meny, i to varianter: gulrotkake og sjokoladekake. Allergikokken står bak Hildekaken.

Her kommer noen bilder fra Vegan Weekend:
vegansk-palegg-notte-og-bonnepostei-vegansk-ost
erstatt-kjott-med-bonner-hepla-no
hepla stand Vegan Weekend
Slik så standen vår ut
Festmiddag på Vegan Weekend 2016
Festmiddag på Vegan Weekend 2016
Festmiddag på Vegan Weekend 2016
Festmiddag på Vegan Weekend 2016
Og slik var været i vakre Sandnes!
Og slik var været i vakre Sandnes!

Vegetarfestivalen i Halden 2015

HePla Vegetarfestivalen i Halden
HePla hadde stand på Vegetarfestivalen i Halden. Her: Nina Johansen og Tanja Kalchenko

Lørdag 15. august hadde HePla stand på Vegetarfestivalen i Halden der vi opplyste besøkende om plantebasert kosthold, næringsstoffer og helseaspekter. Vi holdte også foredrag om helsefordeler ved plantebasert kosthold, samt om de næringsstoffene veganere må passe på. Se også: HePla på Oslo Vegetarfestival 2015

Vegetarfestivalen i Halden
Vegetarfestivalen i Halden på Fredriksten festning: Fint vær og mange besøkende!
Det var fint vær, og det var mange besøkende og utstillere

Veganske butikker, sjokoladeprodusenter, lokale og økologiske produsenter var med på Vegetarfestivalen. Festivalen var godt markedsført, med blant annet artikkel i Halden Arbeiderblad.

Vi delte ut brosjyrer og svarte på spørsmål om plantebasert, vegetarisk og vegansk kosthold.

HePla foredrag om plantebasert kosthold Vegetarfestivalen
HePla holdte foredrag om plantebasert kosthold på Vegetarfestivalen

I foredraget

fremhevet vi spesielt Helsedirektoratets nye nettsider for veganere og vegetarianere. Disse har vår vitenskapelige rådgiver Lars T. Fadnes bidro til i stor grad. Helsedirektoratets nye nettsider for veganere og vegetarianere er omfattende, med mye informasjon om næringsstoffer, men samtidig lette å finne frem på og med mange gode oppskrifter og praktiske tips.

Tang og tare er gode kilder til jod
Tang og tare er gode kilder til jod

Videre fremhevet vi et næringsstoff

som er viktig for veganere å sikre inntaket av – jod. I vanlig norsk kosthold kommer omtrent 95 % av jod fra meierivarer og fisk. Sjøgrønnsaker som tang og tare er gode kilder av jod for veganere, vegetarianere og fok flest. Sjøgrønnsaker er ikke vanlig i norsk kosthold. Tangmel, taremel eller andre produkter som sushisalat, nori o.l. bør være en del av kosten for veganere.

Vegetarfestivalen i Halden 2015
Det var flere utstillere på Vegetarfestivalen i Halden 2015
Fredriksten festning, Halden
Utsikt fra Fredriksten festning, Halden 2015
Vegetarfestivalen, Halden, Fredriksten festning, 2015
Vegetarfestivalen, Halden, Fredriksten festning, 2015

Oslo Vegetarfestival 2015

Oslo Vegetarfestival-2015
Stand på Oslo Vegetarfestival-2015. Vi fokuserte bl.a. på at plantebasert kosthold har flere helsefordeler

Pinsehelgen 2015 deltok HePla på Oslo Vegetarfestival. Det var gøy å se så mange mennesker interessert i vegetarmat! Det var hele 19000 påmeldte.

Våre brosjyrer er designet av Sally Riahi
Våre brosjyrer og plakat er designet av Sally Riahi

Vi delte ut nesten 400 brosjyrer designet av vår frivillige designer Sally Riahi.

Stand HePla Oslo Vegetarfestival 2015
Slik så vårt standbord ut
Vi hadde eksempler på sunn vegetarmat stående på bordet,

og eksempler på (eventuelle) kosttilskudd man bør bruke når man spiser plantebasert. Det var en del spørsmål vi fikk fra publikum som vi besvarte. Flere ville ha mer informasjon.

Vegansk Julefestival 2015

HePla-vegansk-julefestival-2015
Vegansk Julefestival 2015, Oslo. På bildet: Nina Johansen og Tanja Kalchenko. Bildet er tatt av Jane Helen Johansen

Lørdag den 12. desember 2015 deltok HePla på Vegansk Julefestival i Oslo. Mange kom innom standen vår og spurte om vegansk kosthold! Det var en stor glede for oss å dele kunnskapen med så mange. Vi viste hva man kan spise istedenfor kjøtt, nemlig linser, bønner, erter og kikerter, samt et viktig kosttilskudd veganere må ta: Vitamin B12. Tangmel var stående på bordet, for å demonstrere en lettvint kilde til jod i kosten, og utskrift av vegansk tallerkenmodell, laget av professor i ernæring Virginia Messina.

Vi delte ut flere hundre brosjyrer, og snakket med mange, mange hyggelige mennesker, både voksne og barn, om vegansk kosthold.
Vi er virkelig overrasket over hvor stor interesse det er for kosthold uten kjøtt, melk, egg og fisk!

Hvorfor Vegansk Julefestival?

Oslo Vegetarfestival er ikke den eneste vegetarfestivalen! Det er nå godt dokumentert, blant annet av Helsedirektoratet, at et riktig sammensatt plantebasert kosthold har flere helsefordeler. Dette vil vi informere om flest mulig, fordi dette kan bidra til bedre folkehelse. Det er ikke så mange aktører i samfunnet som fremmer denne kunnskapen, heller ikke helsemyndighetene.  Interessen for kosthold uten kjøtt, egg, meieriprodukter og fisk øker også av andre grunner enn egen helse, som miljø og måten dyrene behandles på i moderne landbruk.

Vegetarløperen-Vegansk-Julefestival-2015
Hilde Valbjørn Hagelin, kjent som Vegetarløperen, med Julenissen! Hilde har gjort en formidabel innsats for å ordne det praktiske!

Hva er Vegansk Julefestival?

Vegansk Julefestival er et privat initiativ, og det er Thomas Olsen, kjent som Veganmannen, som står bak. Hilde Valbjørn Hagelin, også kjent som Vegetarløperen, gjorde en formidabel innsats med å planlegge alt det praktiske.

Det var fine lokaler, hele tre etasjer, der både besøkende og deltagere kunne få kaffe og lage egen te.

Veganmisjonen, Veggispreik og Veganmannen
Jane Helen Johansen (Veganmisjonen), Lars Kjelkenes Gjæver (Veggispreik) og Thomas Olsen (Veganmannen)

Det glade budskapet om vegansk matglede

Ordene «vegansk» og «jul» hører kanskje ikke helt sammen? Jul uten kjøtt? Klart er det mulig, med like mye matglede som med kjøtt! Jane Helen Johansen, forfatteren bak  Veganmisjonen – matblogg med mange sunne oppskrifter, Lars Kjelkenes Gjæver, grunnleggeren av Facebokk-gruppa Veggispreik med over 9000 medlemmer, og Thomas Olsen, har jobbet i flere år for å inspirere til matglede uten kjøtt. Og det nytter!

Vegansk-julefestival-2015
Vegansk blir stadig mer populært! Det er stadig flere som begynner å tenke før de spiser

Vegansk blir stadig med populært

Køen for å komme inn på Vegansk Julefestival var lang. Det var overraskende mange som var interessert, og til neste år planlegger Thomas Olsen større lokaler og bedre kapasitet – allerede!