Butikkjeder satser på vegetariske, kjøttfrie produkter – kjøtterstatninger

Veganburger fra Norgesgruppen og kjøttdeigerstatning fra Rema 1000
Vårnyheter 2017: Veganburger fra Norgesgruppen og kjøttdeigerstatning fra Rema 1000

Vegetarmat blir stadig mer populær, og stadig flere vil spise mindre kjøtt og bli fleksitarianere. Butikkjedene kommer derfor med stadig flere kjøttfrie matvarer, bl.a med såkalte kjøtterstatninger. Denne uken er det kommet to nyheter: Kjøttdeig-erstatning laget av soya og egg Meatish fra Nortura og vegansk burger fra Norgesgruppen.

Les også: Er soyakjøtt og soyapølser sunnere enn kjøtt og kjøttpølser?

Kjøtterstatning Meatish – av soya og egg

Her er et nytt «kjøttdeig» laget av soya og egg som skal selges på Rema 1000. Soya er en sunn og næringsrik matvare. Mesteparten av all soya i verden brukes dessverre til å produsere husdyrfôr, blant annet i Norge. Store deler av næring går dermed tapt, fordi ingen husdyr kan produsere mer protein og energi enn de selv forbruker/spiser. Det er mye sunnere og miljøvennlig å spise soya direkte, slik som i dette produktet. Her omtaler Dagbladet Meatish-kjøtterstatning

Noen problematiserer denne kjøttdeig-erstatningen siden soya som brukes kommer fra Brasil. Produsenten av kjøtterstatningen er Nortura, som produserer kjøtt. Fra før importerer Norge store mengder soya til husdyrfôr. Hvis denne soyaen kunne bli brukt til menneskemat, hadde det vært nødvendig med betydelig mindre mengder til å dekke næringsbehovet, nemlig proteinbehovet. Å bruke soya til å lage kjøttdeig for mennesker er en mye mer miljøvennlig, bærekraftig og sunnere måte å bruke den allerede importerte soyaen på enn å fortsette å bruke soya som husdyrfôr til kuer, sauer, kyllinger og griser.

Soya kan dyrkes mange steder i verden, bl.a. i Danmark (noen prøveprosjekter) og Østerrike (veletablerte plantasjer) – som den soyaen som brukes av Alpro og andre produsenter av plantebasert mat for mennesker.

Veganburger fra Norgesgruppen Green Deluxe

Den andre produkten er veganburger fra Norgesgruppen, omtalt og testet av Aftenposten. Denne er laget av hvete og poteter. HePla var invitert på lanseringen av veganburgeren far Norgesgruppen. Flere produkter kommer! Tusen takk til Norgesgruppen og Rema 1000

«-Å spise vegetarisk er kanskje det største enkelttiltaket vi som privatpersoner kan gjøre for miljøet. Nylig kom det en oversiktsartikkel som viste at vegetarkosthold kan være enda sunnere enn det kostholdet Helsedirektoratet har tatt med i sine anbefalinger.»

– dette sier klinisk ernæringsfysiolog Eli Anne Myrvoll Blomkvist.

Det pinlige i denne saken er at ernæringsutdannet ernæringsfaglig sjef Trine Thorkildsen i kjøttbransjens markedsføringsorgan Opplysningskontoret for egg og kjøtt (som også driver Matprat.no) forsøker å skape inntrykk av at det er vanskelig å dekke næringsbehov uten kjøtt, uten samtidig å nevne at kjøtt fint kan erstattes med belgvekster, og uten å nevne alle de mange negative helseeffekter ved kjøtt. Denne påstanden fra ernæringsfaglig sjef Trine Thorkildsen er direkte feil: «Det gjelder for eksempel kvinner i fertil alder, som kan stå i fare for å utvikle jernmangel hvis de spiser for lite rødt kjøtt» og det er pinlig at den kommer fra en som er utdannet innen ernæring. Mellom 10 og 20 % kvinner som menstruerer har lave jernlagre – men dette er på grunn av menstruasjon, og har ikke noe med kosthold å gjøre. Forskning viser at jernmangel er ikke hyppigere blant veganere enn blant kjøttspisere – les mer og sjekk kildene her

Er «bearbeidet» soya eller potet sunnere enn pålegg, pølser og annet bearbeidet kjøtt?

Er man skeptisk til ferdigmat, kan man alltid lage plantebasert mat fra bunnen av. Her er det flere enklere vegetaroppskrifter for nybegynnere  Frosne grønnsaksblandinger, frosne erter, soyabønner og pastasaus på glass er sunne muligheter for næringsrik og sunn plantekost, som også er veldig rask å tilberede.

Veganburger laget av hvete og potet er uansett et mye sunnere valg enn ferdigprodukter av kjøtt. Ferdigprodukter av kjøtt er sikkert kreftfremkallende og frarådes av både WHO, WCRF og Harvard – les mer her: Bearbeidet kjøtt og kreft; ingen små mengder er trygge  Veganburgere er i tillegg et mye bedre valg for miljøet og dyrene. Ved å droppe mat som er sikkert kreftfremkallende og ved å erstatte den med sunn plantekost, altså med mat som beskytter mot kreft takket være fiber og sunne plantestoffer, får man dobbel helsegevinst.

Vegetartrenden bekymrer kjøttprodusentene

Stadig flere rapporter tyder på at det å spise mer plantebasert, altså legge om både produksjonen og forbruket til mindre kjøtt og mer plantekost, vil gi store helsefordeler og miljøfordeler. Noen er dog bekymret for utviklingen, av ulike, blant annet kjøttbransjen – av sine egne, interesse. Her er en lenke til et bra innlegg i Nationen som besvarer bekymringene der :

«Det er bred faglig enighet om at en overgang til et mer plantebasert kosthold er positivt for helsen. Nationen skriver at vi bare ligger marginalt over Helsedirektoratets anbefalinger hva kjøttforbruk angår, men det Nationen ikke har forstått er at dette ikke er en minimumsanbefaling, men en anbefaling man ikke burde overskride. Faktisk viser forskning at en helt vegetarisk eller vegansk diett er å anbefale både fra et miljø-, helse- og helseutgiftsperspektiv. (…)

Det er for de fleste langt enklere og billigere å erstatte kjøttburgeren med en vegetarburger enn å kjøpe elbil eller ta toget til storbyferie i Europa. Vegetarbølgen har nå nådd Norge, og med økende fokus på helse, miljø og etikk i matkonsumet er det gode grunner til å tro at dette bare er starten på en varig utvikling mot et mer bærekraftig kosthold.»