Fagmedlemsmøte 5. januar 2017

fagmedlemsmote-januar-2017Som planlagt ble første fagmedlemsmøte 2017 avholdt torsdag 5. januar. Vi satt ved bordet som i sin tid var brukt av Norges statsminister Gerhardsen. Vi drakk kaffe og te, spiste nøtter, frukt og sjokolade. Diskusjonen var lang, interessant og forhåpentligvis produktiv. Det var hyggelig å hilse på de gamle og møte noen nye fagmedlemmer.

Vi presenterte noen ut av de viktigste nyhetene på den plantebaserte fronten:

FNs belgvekstår
Flere studier om belgvekster
Sverige, Nederland og Storbritannia råder å erstatte kjøtt med belgvekster
Nytt standpunkt om vegetariske kostholdsmønstre fra AND
Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring
Nasjonalt råd om ernæring anbefaler å berike alt matsalt med jod
Arbeid med Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021 satt i gang
Coop og Narvesen kom med vegetar- og veganprodukter
Forskning.no er felt i PFU, mens NTB fikk kritikk for reklameartikler om kjøtt og melk.
Lege og PhD-stipendiat Mani Sadredini holdte et foredrag om kildekritikk.
Master i samfunnsernæring Nina Johansen og lege Tanja Kalchenko informerte kort om
rapporten Utviklingen i norsk kosthold – årlige målinger Helsedirektoratet har utført siden 50-tallet. Det positive er at myndighetene ønsker å redusere mengden mettet fett i matvarer, og at Linda Granlund, Helsedirektoratet, oppfordrer til en vegetarmåltid i uka. Vi har videreformidlet intervjuet publisert i Dagbladet: «For å jevne ut de sosioøkonomiske forskjellene i kostholdet, mener helseministeren at det må skje en produktutvikling. Halvfabrikata må bli sunnere. – Med mindre salt, sukker og mettet fett i halvfabrikata slipper forbrukeren å selv velge sunnere, sier Høie.»
Nytt år – nye muligheter. Vi diskuterte hvordan vi kan fremme plantebasert kosthold i 2017. Les mer om hva vi har gjort i 2016 her  Vi har allerede meldt oss til å holde foredrag på Oslo vegetarfestival 2017, og planlegger noen kurs.
Vi har i det siste fått flere fagmedlemmer, slik at vi nå har en ganske bred fagkompetanse i foreningen.