Veileder for leger om plantebasert kosthold

En praktisk veileder for leger om plantebasert (vegansk o.a) kosthold
En praktisk veileder for leger om plantebasert (vegansk, vegetarisk o.a.) kosthold er publisert i tidsskriftet for USAs største helseforetak. Her er det mange gode tips samtidig som veilederen er kortfattet og lettvint å bruke

 

En ny guide (veileder) for leger Plant-Based Diets: A Physician’s Guide er publisert i tidsskriftet The Permanente Journal – tidsskriftet for USAs største helseforetak. Veilederen forklarer fordelene ved et plantebasert  kosthold og hvordan pasienter kan legge om til et mer plantebasert kosthold i hverdagen. Plantebasert kosthold – enten det er kosthold helt uten (vegansk) eller med små mengder matvarer fra dyreriket (vegetarisk, middelhavs, fleksitar) – har flere helsefordeler i forhold til et typisk vestlig, animalskbasert kosthold der man spiser matvarer fra dyreriket flere ganger daglig. Det er viktig for leger å ha god informasjon både om selve plantebaserte kostholdsmønstre, samt om helsefordeler ved et plantebasert kosthold, og ikke minst er det viktig å vite hvordan veilede og gi kostråd til pasienter.

Les også:

Veilederen Plant-Based Diets: A Physician’s Guide beskriver hvordan et plantebasert kosthold effektivt forebygger sykdommer på grunn av redusert inntaket av kreftfremkallende stoffer, forurensninger, mettet fett, kolesterol og andre skadelige og uønskede stoffer i animalske produkter, samt fordi det øker inntaket av anioxidanter, fytokjemikalier (sunne plantestoffer), fiber og andre stoffer som reduserer risikoen for flere sykdommer.

Guiden viser steg for steg hvordan leger og annet helsepersonell kan skape en dialog med pasientene om ernæring og gi dem den informasjonen de trenger for å gjøre kostholdet mer eller helt plantebasert .

Conclusion. Ultimately, it is a win-win situation—for patients, and for health care practitioners—to have plant-based eating as a powerful tool in the toolbox. Pharmaceuticals are an important tool in a physician’s armamentarium, particularly in treating acute illness, but lifestyle changes, eg diet, can be an important and powerful tool in treating chronic illness. To facilitate lower health care costs and likely better health outcomes, let food be medicine and the route of the future.

Link til guiden tilgjengelig her.

Hever J. Plant-based diets: a physician’s guide. Perm J. 2016;20:15-082.

%d bloggere liker dette: