Vil få regjeringen med på å stoppe vegetartrenden

Kjøttbransjen motarbeider vegetartrenden.jpg
Regjeringen er i gang med å utarbeide en egen Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021 som lanseres 7. mars 2017. I den anledning er det flere aktører som kom med sine innspill – også kjøtt-, meieri- og eggbransjene. Det ser ut som om disse, ved å ensidig fokusere på enkelte teoretiske biokjemi-fakta om næringsstoffer, forsøker å få regjeringen med på stoppe den økende vegetartrenden, ved å påvirke handlingsplanen.

HANDLINGSPLANEN ER LANSERT: Handlingsplanen for bedre kosthold 2017 – 2021: Næringsinteressene er viktigere enn folkehelse

Dette til tross for at et Helsedirektoratet oppfordrer til kosthold med mindre mengder kjøtt og fete meieriprodukter. Samt til tross for at mange studier og oppsummeringer konkluderer med at kjøttfritt kosthold er helsefremmende og kan forlenge livet.

Les våre innspill til Handlingsplanen her og alle innspill her

Skremselspropaganda om næringsstoffer

Kjøttbransjen gjør et stort poeng ut av at jern og sink fra vegetarmat som korn, bønner og nøtter tas dårlige opp enn jern fra kjøtt. Dette er unyanserte og ensidige utsagn som er korrekte i den tørre teorien men har neppe stor praktisk betydning for veganere, vegetarianere og for de som spiser mindre kjøtt. Forskning viser at forekomst av jernmangel hos veganere og vegetarianere ikke er høyere enn hos dem som har blandet kosthold.

Dermed er kjøttbransjens utsagn “Samtidig er lave eller tomme jernlagre hyppigere forekommende ved vegetarisk kosthold ” direkte usant, se kildene/sitatene nederst i innlegget. Hvis kjøttbransjen mener at jo høyere kroppens jernlagre er jo bedre, så stemmer heller ikke dette med realiteten.

Les mer om kjøttindustriens spill: Agrianalyse og Smedshaug – myter

Matprat og Matopedia – statens kjøttreklame

NutriRec og forvirring om kjøtt

Det er anerkjent, blant annet av verdens største forening for ernærignsfysiologer og av Helsedirektoratet: Kan barn ha vegansk kosthold? Fordeler og ulemper – forskning 2022

Tilstrekkelig med jern og sink i vegansk og vegetarisk kosthold

Selv om jern fra kjøtt tas bedre opp, er det for eksempel tre ganger så mye jern i kokte røde linser som det er i svinekjøtt. Fytinsyre, stoffet som hemmer opptaker av jern, og som kjøttbransjen snakker så mye om forsvinner fullt eller delvis ved vanlig tilberedning av mat som for eksempel heving av brøddeig og bløtlegging av bønner før koking.

Les om Mangel på vitamin D, b12, jern og Jodmangel – symptomer og hvordan unngå det

I et vanlig norsk kosthold kommer mesteparten av jernet fra kornvarer og grønnsaker, og kun 20 % fra kjøtt. Helsemyndigheter i flere land anbefaler å erstatte kjøtt med belgvekster.

Plantebasert/vegansk kosthold er et rikt og variert kosthold som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker inkludert sjøgrønnsaker, frukt og bær. Fullverdig plantebasert/vegansk kosthold er noe alle kan lære å sette sammen.