Kjøttbransjen vil få regjeringen med på å stoppe vegetartrenden

Kjøttbransjen motarbeider vegetartrenden.jpg

Regjeringen er i gang med å utarbeide en egen Handlingsplan for bedre kosthold 2017 – 2021 som lanseres 7. mars 2017. I den anledning er det flere aktører som kom med sine innspill – også kjøtt-, meieri- og eggbransjene. Det ser ut som om disse, ved å ensidig fokusere på enkelte teoretiske biokjemi-fakta om næringsstoffer, forsøker å få regjeringen med på stoppe den økende vegetartrenden, ved å påvirke handlingsplanen.

HANDLINGSPLANEN ER LANSERT: Handlingsplanen for bedre kosthold 2017 – 2021: Næringsinteressene er viktigere enn folkehelse

Dette til tross for at et Helsedirektoratet oppfordrer til kosthold med mindre mengder kjøtt og fete meieriprodukter. Samt til tross for at mange studier og oppsummeringer konkluderer med at kjøttfritt kosthold er helsefremmende og kan forlenge livet.

Les våre innspill til Handlingsplanen her og alle innspill her

Skremselspropaganda om næringsstoffer

Kjøttbransjen gjør et stort poeng ut av at jern og sink fra vegetarmat som korn, bønner og nøtter tas dårlige opp enn jern fra kjøtt. Dette er unyanserte og ensidige utsagn som er korrekte i den tørre teorien men har neppe stor praktisk betydning for veganere, vegetarianere og for de som spiser mindre kjøtt. Forskning viser at forekomst av jernmangel hos veganere og vegetarianere ikke er høyere enn hos dem som har blandet kosthold. Dermed er kjøttbransjens utsagn «Samtidig er lave eller tomme jernlagre hyppigere forekommende ved vegetarisk kosthold » direkte usant, se kildene/sitatene nederst i innlegget. Hvis kjøttbransjen mener at jo høyere kroppens jernlagre er jo bedre, så stemmer heller ikke dette med realiteten.
Det er anerkjent, blant annet av verdens største forening for ernærignsfysiologer og av Helsedirektoratet, at det er fullt mulig å sette sammen et sunt kosthold uten kjøtt, egg og meieriprodukter som dekker behovet for alle næringsstoffer, og at et slikt kosthold er velegnet i alle livets faser.

Tilstrekkelig med jern og sink i vegansk og vegetarisk kosthold

Selv om jern fra kjøtt tas bedre opp, er det for eksempel tre ganger så mye jern i kokte røde linser som det er i svinekjøtt. Fytinsyre, stoffet som hemmer opptaker av jern, og som kjøttbransjen snakker så mye om, forsvinner fullt eller delvis ved vanlig tilberedning av mat som for eksempel heving av brøddeig og bløtlegging av bønner før koking.
I et vanlig norsk kosthold kommer mesteparten av jernet fra kornvarer og grønnsaker, og kun 20 % fra kjøtt. Helsemyndigheter i flere land anbefaler å erstatte kjøtt med belgvekster. Les også: Erstatt kjøtt med bønner, sier helsemyndighetene og Erstatt kjøtt med bønner, linser og erter

Plantebasert/vegansk kosthold er et rikt og variert kosthold som består av fullkorn, belgvekster som erter, bønner og linser, nøtter, frø, grønnsaker inkludert sjøgrønnsaker, frukt og bær. Fullverdig plantebasert/vegansk kosthold er noe alle kan lære å sette sammen. Slik setter du sammen et sunt plantebasert kosthold

Likevel har kjøttbransjen et godt poeng at når man legger om kosthold, bør man tilegne kunnskap. Her jobber vi kontinjuerlig for å gjøre kunnskapen så tilgjengelig som mulig! Les også: Hepla i medier

Kilder:

  • Gjennomgangen av over 130 studier utført i 2009 av verdens største forening for ernæringsfysiologer:  Craig WJ, Mangels AR: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets J Am Diet Assoc 2009, 109(7):1266-1282;
    «Incidence of iron-deficiency anemia among vegetarians is similar to that of nonvegetarians (12,29). Although vegetarian adults have lower iron stores than nonvegetarians, their serum ferritin levels are usually within the normal range (29,30).»
  • Hunt JR: Bioavailability of iron, zinc, and other trace minerals from vegetarian diets. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):633S-639S. Samtidig står det klart i studien:
    «However, the results of such surveys remain consistent with the conclusion over a decade ago that “iron deficiency anemia appears to be no more prevalent among vegetarian women than among nonvegetarian women” (43, page 77), at least in Western countries. «
  • Faktaark om sink og jern i regi av Academy of Nutrition and Dietetics, Vegetarian Nutrition – a dietetic practice group, VNDPG.org  Lenke er her
  • Flere kilder om næringsstoffer i vegansk og vegetarisk kosthold er her