Mer vegetarmat/plantekost er bra for samfunnet (innspill til helseministeren)

protein-vegansk-vegetarisk-kosthold
Et sunt plantebasert kosthold basert på grønnsaker, fullkorn, bønner, linser, erter, frukt, bær, nøtter og frø. Et grønnere kosthold kommer hele samfunnet til gode, og er i trå med helsemyndighetenes intensjoner.

Et mer plantebaset kosthold, dvs. kosthold med mer matvarer fra planteriket og mindre kjøtt og mindre fete meieriprodukter, har lenge vært et ønske fra helsemyndighetenes side.  Men handling må til, ønsker alene er ikke nok. Derfor har helsemyndighetene bestemt å utarbeide en Handlingsplan for bedre kosthold. HePla omtalte Handlingsplan for bedre kosthold tidligere her

Mer vegetarmat er også et ønske som flere aktører i samfunnet har. Både HePla og Vegansamfunnet har i denne anledningen kommet med flere praktiske, konkrete forslag til hvordan kostholdet til nordmenn kan inkludere mer matvarer far planteriket og mindre matvarer fra dyreriket, altså hvordan kostholdet kan bli mer vegetarisk, eller mer plantebasert.

Veganere og vegetarianere er et stadig økende gruppe, og veganisme er nå anerkjent som livssyn.

– Tiltak for å gjøre det enklere å velge plantebasert mat er nødvendig for å ivareta den økende andelen veganere og vegetarianere i Norge, sier Kristine Flunes, leder i Norsk vegansamfunn.

– Mer oppmerksomhet rundt plantebasert mat vil også være positivt for befolkningen i sin helhet, sier Flunes.

– Et høyere inntak av plantebasert mat er i full overensstemmelse med Helsedirektoratets generelle anbefalinger. Plantebasert mat er dessuten mat som alle kan spise, uavhengig av etisk og religiøst ståsted. Med andre ord er det et inkluderende alternativ også, og det mener vi er et viktig poeng.

Mindre kjøtt og mer belgvekster og andre næringsrike matvarer fra dyreriket gagner altså hele samfunnet, ikke bare veganere og vegetarianere, og er i tråd med helsemyndighetenes intensjoner.

Norsk Vegansamfunn har fremmet flere gode innspill til helseministeren i den aktuelle høringsrunden.  Les Vegansamfunnets artikkel om saken her.