Frokost, grønnsaker og frukt gir bedre humør og trivsel

Å spise frokost, grønnsaker og frukt gir bedre humør og trivsel
Å spise frokost, grønnsaker og frukt gir bedre humør og trivsel

Mennesker som spiser frokost regelmessig, samt mer frukt og grønnsaker har en høyere grad av lykke, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Eating and Weight Disorders.

Forskerne utførte en tverrsnittsstudie der 541 medisinstudenter i Iran måtte svare på et webskjema med spørsmål knyttet til lykkefølelse og hva de spiste.

Det ble funnet at målinger av lykkenivå var høyere hos personer som spiste frokost, for de som spiste flere måltider om dagen, og de som spiste mer frukt og grønnsaker. De som spiste frokost hver dag og de som spiste mer enn åtte porsjoner frukt og grønnsaker om dagen hadde de høyeste lykkenivåene.

Forskerne konkluderer med at et sunt kosthold var assosiert med flere poeng for lykke.

Link til studien er tilgjengelig her

Spørsmålet om det var kostholdet som påvirket trivsel og lykkefølelse eller om det var omvendt – om det var trivsel som påvirket matvalg er ikke besvart av studien. Tidligere forskning har vist at begge disse forholdene kan foreligge. Vi spiser ofte mer usunt når vi føler oss dårlig, og et sunt kosthold kan forbedre vår trivsel og humør. Et eksempel på det siste er en studie der forskere i USA reduserte mengden av kjøtt, kylling og fisk i kosten til deltagerne og deretter registrerte bedre humør.

Link til studien er tilgjengelig her

Kilder:

Azadeh Lesani, Asghar Mohammadpoorasl , Maryam Javadi, Jabiz Modaresi Esfeh, Ali Fakhari, Eating breakfast, fruit and vegetable intake and their relation with happiness in college students. Eating and Weight Disorders – Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity, pp 1-7 First online: 29 February 2016

Bonnie L Beezhold and Carol S Johnston, Restriction of meat, fish, and poultry in omnivores improves mood: A pilot randomized controlled trial. Nutr J. 2012; 11: 9. Published online 2012 Feb 14