Hver fjerde nordmann vil redusere sitt kjøttinntak

Hver fjerde nordmann vil redusere sitt inntak av kjøtt, ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen
Hver fjerde nordmann vil redusere sitt inntak av kjøtt, ifølge en undersøkelse utført av Sentio for Nationen.

En undersøkelse gjort av Sentio for distriktenes næringsavis Nationen viser at hver fjerde nordmann ønsker å kutte ned på kjøttinntaket sitt. Vi mener dette er en veldig god nyhet! NTB har dog valgte å intervjue en forsker ved NMBU (tidligere Landbrukshøyskole) hvem sin forskning eller utdannelse ikke er rettet mot menneskehelse, og som dessuten er medeier i et engrossfirma Red Meat. Forskeren kom med en del oppsiktsvekkende uttalelser, og intervjuet ble rotete. Forskeren var blant annet bekymret for at folk ikke skulle få i se gnok protein uten kjøtt. Hun sa en god del rart og de som har tilgang til den betalte utgaven av Nationen kan lese her

Heldigvis intervjuet Aftenposten en fagperson i etterkant, klinisk ernæringsfysiolog, nemlig Liv Elin Torheim, professor i samfunnsernæring, og leder av Nasjonalt råd for ernæring:

«- Dette er absolutt ikke noe å være bekymret over

Liv Elin Torheim er leder av Nasjonalt råd for ernæring, og hun mener at utspillet til Bjørg Egelandsdal bidrar til å forvirre, snarere enn å oppklare.

– At nordmenn vil spise mindre kjøtt i 2016, det er absolutt ikke noe å være bekymret over.

Hun presiserer at Egelandsdal har rett i mye av det hun sier, som at det er mange viktige næringsstoffer i kjøtt. Hun mener derimot at det bare er tull at vi må spise kjøtt for å dekke behovet vårt for proteiner, det kan vi få gjennom andre typer mat.

– Kjøtt er først og fremst viktig for at vi skal få i oss nok jern. Dette er spesielt viktig for barn og unge jenter.

Dessuten er det ikke slik at anbefalingene om hvor mye kjøtt vi bør spise handler om et minimumskrav, slik Egelandsdal får det til å se ut som.

– Det stemmer ikke at kvinner spiser mindre kjøtt en vi burde! Så lenge man passer på å få i seg nok jern kan man fint leve sunt på vegetarkost.»

Les hele saken, bl.a. med oppsiktsvekkende uttalelser fra Landbrukshøyskolens kjemiprofessor, her  https://www.aftenposten.no/norge/i/y8Er/en-av-fire-vil-kutte-kjoettforbruket