Gir egg helsefordeler? diabetes kreft i tykktarm.

Neppe helsefordeler ved å spise egg: diabetes, tykktarmskreft og åreforkalkning

egg diabetes kreft i tykktarm.
Oppsummert forskning viser neppe at det er helsefordeler ved å spise egg. Egg kan øke risikoen for diabetes type to og kreft i tykktarmen.

Det er lite helsefordeler ved å spise egg. Derimot. Egg kan øke risiko for flere sykdommer, ikke bare åreforkalkning og høyt kolesterol, men også diabetes type to og tykktarmskreft, samt Alzheimes sykdom, som er en karsykdom. Egg har i flere år vært knyttet til åreforkalkning, noe som i sin tur er en risikofaktor for hjerteinfarkt og hjerneslag, samt åresykdom i andre kroppsorganer. De siste årene er det reist tvil om egg fører til hjerte- og karsykdommer direkte.

Helserisiko ved egg: åreforkalkning pga kolesterol

Likevel er et høyt inntak av kolesterol, noe egg er spesielt rikt på, fortsatt en risikofaktor for åreforkalkning (1). Nasjonalt råd for ernæring skriver i sine kostholdsråd fra 2011:

“Det er store individuelle forskjeller på hvor effektivt kolesterolet fra kosten blir tatt opp fra tarmen, og hvordan kolesterolet i kosten påvirker kolesterolnivået i blodet. Hos noen øker kolesterolnivået i blodet kraftig ved økt mengde kolesterol i kosten.”

I noen land er det satt en øvre grense for kolesterolinntak per dag. Mens det stilles spørsmål om det er kolesterolet i egg som øker risikoen for hjerte- og karsykdom, har forskere i det siste funnet ut at et stoff TMAO fra egg også kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Helsedirektoratet og Nasjonalt råd for ernæring anbefaler at inntaket av egg ikke øker (1, kapittel 10).

Selv om egg er næringsrike, er det neppe helsefordel ved å spise egg når de øker risiko for sykdom.

Neppe helsefordeler ved å spise egg for dem som har diabetes: mer hjerte- og karsykdom

To samlestudier (metaanalyser, eller analyser av flere studier, (Shin og Rong, kilde 2 og 3) fra 2013 viser at egg som matvare kan øke risikoen for utvikling av diabetes type to i befolkningen generelt, samt risiko for utvikling av hjerte- og karsykdom hos de som allerede lider av diabetes type 2. Eggspising kan også øke risikoen for dødelig form for prostatakreft (4).

Forskning fra 2019 og 2021 har bekreftet det at egg øker risiko for åreforkalkning og hjerte- og karsykdom – les mer her

Kolesterol fra mat kan også øke risiko for brystkreft

Når det gjelder kostholdet ved diabetes, anbefaler de nyeste retningslinjer, både i Norge og internasjonalt, et hovedsakelig plantebasert kosthold. Lavkarbo-kostholdet med stort innslag av egg og andre animalske matvarer er helseskadelig. Et slikt kosthold kan i seg selv øke riisko for diabetes – les mer her

Egg og tykktarmskreft – metaanalyse med 424 867 deltakere og 18 852 tilfeller av svulster, Tse m.fl.

En metaanalyse fra 2014, med 37 case-control- og 7 kohortstudier, med totalt 424 867 deltakere og 18 852 tilfeller av svulster i magetarmkanalenl, viser at de som spiste mest egg hadde 29 % høyere risiko for kreft i tykktarm og endetarm i forhold til dem som spiste minst egg. Risokoøkningen var sterkere for tykktarmskreft – med hele 29% risikoøkning, når man sammenligner dem som spiste minst egg per uke med dem som spiste mest (5 – Tse G, Eslick GD. Egg consumption and risk of GI neoplasms: dose-response meta-analysis and systematic review. Eur J Nutr. 2014 Feb 6.).

«CONCLUSION: This study provides evidence that egg consumption is associated with a positive dose-response association with the development of GI neoplasms.»

Egg, samt kylling og rødt kjøtt, kan også øke risiko for dødelig kreft i prostata, ihht en studie fra 2011.

Dropp helserisiko med egg – lag mat uten og få næringsstoffer uten egg

Man kan både lage mat og bake uten egg. Man kan også dekke behovet for næringsstoffene som finnes i egg. Sjekk her hvordan sette sammen et sunt plantebasert kosthold, uten egg eller andre matvarer fra planteriket. Les mer om mat uten egg her

Kilder om egg og helserisiko: