Nyhetsbrev juni 2015

Nytt om plantebasert kosthold og helse
Nytt om plantebasert kosthold og helse

Det har skjedd en del nytt innenfor kunnskapen om plantebasert kosthold. Flere interessante studier er publisert, og resultatene bekrefter det vi vet fra før: Det er sunt å spise (mer) plantebasert.

Abonner på våre nyhetsbrev her

Ny forskning om kosthold og helse

Hva har fagpaneler sagt?

 • Harvard University betviler sterkt om meieriprodukter er den sunneste kalsiumkilden, og fraråder å spise mer enn to porsjoner meieriprodkter daglig. Les mer her
 • Svenske helsemyndigheter har oppdatert sine faktasider om protein, og skriver bl.a. følgende om protein fra planteriket: «Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser. Genom att blanda olika proteiner från växtriket kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket. I praktiken behöver friska personer, som äter tillräckligt med mat, inte fundera över proteinkvaliteten, om de inte äter väldigt ensidigt. Les mer her
 • Verdens største forening for ernæringsfysiologer har oppdatert sitt standpunkt om vegetariske kostmønstre: «Vegetarian diets are associated with a lower risk of ischemic heart disease, hypertension, type 2 diabetes, obesity, and some types of cancer; low-fat vegetarian diets, in combination with other healthy lifestyle factors, have been shown to be effective in the treatment of these diseases. Vegetarians have lower low-density lipoprotein, better serum glucose control, and lower oxidative stress. Low intake of foods containing saturated fat and cholesterol, and high intake of vegetables, fruits, whole grains, legumes, nuts and seeds, and soy products that are rich in fiber and phytochemicals are components of a vegetarian diet that contribute to reduction of chronic disease.» Les mer her

Sunne og mettende oppskrifter

 • Ernæringsstudenten Marie Vogt har en blogg Mynths.no hvor hun i tillegg til å utvikle mettende og næringsrike oppskrifter setter spesielt fokus på næringsstoffer. Rettene er både sunne, mettende og næringsrike. Og ikke minst lekre og velsmakende.
 • Lurer du på hvordan du skal sette sammen et sunt plantebasert kosthold, hvor mange porsjoner av hvilke matvarer du skal spise per dag og hvilke næringsstoffer du må huske på? Sjekk våre forenklede kostholdsråd her

Sunn og velsmakende plantebasert grillmat

Prøv disse plantebaserte alternativene når du skal grille:

 • Kjøp falafler fra Anamma i frysedisken på Rema eller COOP. Falaflene skal varmes opp/tines på grillen og kan brukes istedenfor kjøttburgere. Kjøp soyabaserte pølser, burgere o.l. Lag dine egne bønneburgere – f.eks. denne  eller denne
 • Kjøp proteinrik og mettende Middelhavssalat (på f.eks. Kiwi) eller lag egen salat med poteter, kokte linser, oliven og dressing av olje, eddik, sennep og krydder
 • Grill løk, poteter, tomater, aubergine, squash og sopp – og bruk ferdig dressing fra butikk, for eksempel
  Idun sin
 • Besøk Vegetarbloggen for flere oppskrifter på plantebasert grillmat

Hva har HePla gjort

 • Deltok på Vegetarfestivalen i Oslo i pinsehelgen
 • Deltok på skolering på Styredagen i regi av Frivillighet Norge
 • Har sendt informasjon om fordeler ved plantebasert kosthold til noen organisasjoner, journalister og ernæringsfysiologer
 • Har meldt oss på Vegetarfestivalen i Halden lørdag 15. august fra 11 til 17. Kanskje vi ses der?

Hva skjer på matfronten