Protein i vegetar- og veganmat

protein-vegansk-vegetarisk-kosthold
Et variert vegetarisk og vegansk kosthold basert på grønnsaker, fullkorn, bønner, linser, erter, frukt, bær, nøtter og frø inneholder tilstrekkelig med protein og alle de nødvendige aminosyrene, sier svenske myndigheter

Kosthold basert på grønnsaker, fullkorn, bønner, linser, erter, frukt, bær, nøtter og frø inneholder tilstrekkelig med proteiner og alle de nødvendige aminosyrene. Svenske myndigheter har oppdatert sine faktasider om protein. (lenke er her ) Her knuses mytene om at veganere har vanskelig for å få i seg protein, at man må spise soya for å få nok protein eller at det ikke er nok essensielle aminosyrer i mat fra planteriket.

Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter, som ärtor, bönor och linser. Genom att blanda olika proteiner från växtriket kan man få i sig tillräckligt med essentiella aminosyror, även utan att äta kött och annan mat från djurriket. I praktiken behöver friska personer, som äter tillräckligt med mat, inte fundera över proteinkvaliteten, om de inte äter väldigt ensidigt.
Det brukar inte vara svårt för vegetarianer att få tillräckligt med protein, inte ens för dem som utesluter mjölk och ägg. Bönor, linser och andra baljväxter är bra vegetabiliska proteinkällor.
Vegetabiliska livsmedel innehåller var för sig inte de essentiella aminosyrorna i tillräckligt stor mängd, men tillsammans kompletterar de varandra. Förutsatt att man inte äter väldigt ensidigt, får man därför i sig tillräckligt med protein ändå. Så kallad proteinkomplettering, det vill säga när varje måltid byggs upp genom att spannmål och baljväxter kombineras, är inte nödvändig.
I växtriket är det protein från baljväxter, alltså linser, ärtor och bönor, som har bäst sammansättning av aminosyror. För den som äter vegetariskt är baljväxter därför en viktig proteinkälla. Även för de som äter kött är baljväxter ett bra matval. Inte bara för att baljväxter är nyttiga, utan även för att de är ett miljövänligt alternativ till kött. Dessutom ger baljväxter mycket näring för pengarna, inte bara protein utan även vitaminer, mineraler och fibrer.
%d bloggers like this: