Innspill til nasjonale anbefalinger for mat i barne- og videregående skole

Det er viktig at skolebarn lærer å spise næringsrike vegetariske middager
Det er viktig at skolebarn lærer å spise næringsrike vegetariske middager og unngå bearbeidet kjøtt på brødskiven. Barneskole kan være en god arena her.

Helsedirektoratet har nå på høring «BRA MAT I BARNESKOLE OG SKOLEFRITIDSORDNING
Veiledning til nasjonale anbefalinger for mat og måltider i barneskole og skolefritidsordning.» og «BRA MAT I VIDEREGAENDE SKOLE
Veiledning til nasjonale anbefalinger for mat og måltider i videregående skole». Foreningen HePla – Helsepersonell for plantebasert kosthold har sendt sine innspill. Skolen kan bidra til gode matvarer. Å spise kjøtt til middag er noe de aller fleste barn lærer hjemme. Skolen kan lære barn å spise næringsrike, helsefremmende vegetariske middager. Her er noen av våre innspill.

Lenke til Helsedirektoratet er her   Hele høringsutkastet finner du her på Helsedirektoratets nettsider

Sats på plantebaserte måltider fremfor kjøttbaserte

Til punkt 15: Vi foreslår å legge til at man i større grad bør satse på belgvekster/vegetariske alternativer fremfor kjøtt.
Begrunnelse: Belgvekster er rike på mange viktige næringsstoffer, spesielt jern og protein, samt – i motsetning til kjøtt – på fiber og andre helsefremmende stoffer. Å lære barn å spise belgvekster istedenfor kjøtt til middag, er et tiltak som kan spare både individet og samfunnet for store kostnader i framtiden, både regnet i kroner, helse og livskvalitet.

Fjern bearbeidet kjøtt fra anbefalingene grunnet kreftfare

Til punkt 14 foreslår vi: Etter setningen «Varier gjerne med fisk- og kjøttpålegg og begrens søte pålegg. Jernrike pålegg er leverpostei, magert kjøttpålegg, prim tilsatt jern og humus (laget av kikerter)» foreslår vi å legge til følgende:
«Pålegg laget av linser, bønner, erter og kikerter som for eksempel hummus bør foretrekkes. Kjøttpålegg bør helst unngås fullstendig».

Vi foreslår å fjerne hele setningen i «forslag til pålegg» på side 13 «Magert kjøttpålegg, for eksempel pålegg av kylling og kalkun, kokt skinke, samt servelat og leverpostei med mindre fett.»
Begrunnelse:  Store internasjonale fagpaneler som EU (EUs International Agency for Research, European Code Against cancer, WCRF (Worlds Cancer Research Fund) og AICR (American Institute for Cancer Research) fraråder å spise bearbeidet kjøtt fullstendig på regelmessig basis, grunnet overbevisende årsakssammenheng mellom bearbeidet kjøtt og kreft i tykktarm og endetarm.

Kjøttpålegg er bearbeidet kjøtt

Alle typer kjøttpålegg man får kjøpt i butikk tilhører kategorien bearbeidet kjøtt. Det vises til «Kostråd for å fremme helse og forebygge kroniske sykdommer» 2011 side 308: «Konservering av kjøtt (hovedsakelig rødt kjøtt) ved røyking, salting og tilsetning av nitritter og nitrater kan øke risiko for sykdom. Eksempler på slike matvarer er røkt skinke, bacon, salami, røkte pølser og det meste av kjøttdeig og farseprodukter som er på markedet.» (https://helsedirektoratet.no/Lists/Publikasjoner/Attachments/400/Kostrad-for-a-fremme-folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer-metodologi-og-vitenskapelig-kunnskapsgrunnlag-IS-1881.pdf)