Sunn plantebasert julemat – vegetarmat! Gjør julen 2020 grønnere

Plantebasert julemat – for grønnere og sunnere jul 2019. Bildet er fra Veganmisjonen.com

Gjør julematen og julebaksten sunnere,, grønnere og mer plantebasert. Julemat kan fint være vegetar, vegansk og plantebasert, og julebord behøver ikke (bare) være kjøtt, ribbe, medisterkaker o.l. I juletider husk at det er mye god og mettende julemat som kan lages av mat fra planteriket! Du trenger ikke kjøtt, egg eller meieriprodukter for å spise godt i julen. Julestek og kaker kan både være velsmakende, sunt og plantebasert.

Tradisjonell julemat ligger tungt i magen på grunn av mye dyrefett og unødvendig mye protein, noe som både gir unødvendig mange kalorier og øker kolesterolet. Det er lett å legge på seg når julebordssesongen varer i to måneder, og julegodt selges på butikker fra begynnelsen av november. Ved å erstatte noe av tradisjonell julemat og julebakst med plantekost, får i deg mindre kalorier, mindre dyrefett, mindre kolesterol og mer kostfiber, antioksidanter og andre sunne plantestoffer, stoffer som kun finnes i planter. Det handler om å tenke nytt og tørre å prøve nye oppskrifter!

Slik spiser du plantebasert – grønnere, sunnere og lettere i desember:

Plantebaserte julemat-oppskrifter: hovedretter

Relativt raskt og enkelt:

«Sammen med byggryn, rosenkål, aspargesbønner, tranebær og gresskarkjerner blir dette et fristende julemåltid når du ønsker noe som metter, men som er uten kjøtt.»

Riskrem med plantefløte og julegrøt med plantemelk

Spis mer julegrønt! Råkost og blandet salat som Furuly og Waldorf

Spis mer råkost – som for eksempel denne Furuly-salaten: Furulysalat er en type kålsalat med appelsin, svisker og hasselnøtter som passer godt til fettere julemat – sur og søt, men kan spises som forrett. Ofte brukt til julens måltider, skriver frukt.no  Waldorfsalat kan lages med plantefløte og plantemajones – sjekk oppskriften her .

Plantebasert julemat er sunnere

Vegetarkost metter godt takket være fiber, og gir minst like mye vitaminer og mineraler som kjøtt, og mer enn nok med protein. Med plantemat får du mange sunne plantestoffer, såkalte plantekjemikalier, som ikke finnes i mat fra dyr.

Lager du julematen av råvarer fra planteriket, kan det bli ren helsekost hele førjulstiden! Dine helsebevisste venner blir garantert misunnelig. Alle disse rettene er både magrere og mye sunnere enn «tradisjonell» julemat med mye bearbeidet kjøtt, salt, mettet fett, kolesterol og andre usunne stoffer.

Erstatt den mindre sunne julematen med plantebasert og like velsmakende julemat!

En del av julematen faller under kategorien bearbeidet kjøtt, som juleskinke, sylte, medisterkaker, julepølser o.l. – og slike matvarer fraråder av verdens ledende kreftforskere, også i små mengder, på regelmessig grunnlag.

Flere oppskrifter på plantebasert julemat:

Julepostei av rotgrønnsaker fra NRK

Soyaribbe – laget av soyabiffer, som inneholder like mye protein som kjøtt men har litt lavere fettinnhold. Bruk denne oppskriften for soyaribbe!

Plantebasert oppskrift på en sunn julestek, av linser, nøtter og grønnsaker http://www.veganmisjonen.com/2012/12/oppskrift-linsestek-julemiddag.html

Plantebaserte veganske julekaker, dessert og bakst

Alle tradisjonelle julekaker (krumkaker, delfia o.l.) kan lages 100% plantebasert! Det blir fortsatt en del sukker og hvitt mel, men null kolesterol, en del mindre mettet fett og kanskje mindre kalorier. Sjekk både Vegetarbloggen.no, Veganmisjonen.com og Veganeren.com

Sunnere julebakst og juledessert: med havre, nøtter, mørk sjokolade og frukt, og uten egg, melk eller smør

Her er det ingen kolesterol, lite mettet fett og mindre kalorier! Det er gode grunner til å variere julebakst og prøve noe nytt, altså erstatte deler av tradisjonell julebakst med plantebasert julebakst. Det blir da mindre å slanke seg i januar, og mer plantekost og fiber, og mindre kalorier, egg og smør, noe som spesielt er bra for kolesterolet.

Vokos – det skal være verdens enkleste kake, fra Veganmisjonen.

Ingrediensene: 
3 dl havregryn
2 dl kokosmasse
1 ss bakepulver
1/3 ts salt
1,5 dl havremelk eller annen plantemelk
1/2 dl lønnesirup

Kanelnøtter & Nøttesmør -spiselige julegaver  Ingrediensene her er nøtter og krydder

Julecookies fra Veganmisjonen