Kan melkefett forebygge diabetes type to?

Kan melkefett forebygge diabetes type to?
Kan melkefett forebygge diabetes type to? Det er ikke lurt å øke inntaket av meieriprodukter

Det er kommet en ny studie (1) som viser at fett fra meieriprodukter kan være gunstig mtp. forebygging av diabetes type 2. Det er likevel ikke noe grunn til å øke inntaket av enten melkefett eller melkeprodukter generelt. For det første finnes det studier med motsatte resultater. For det andre kan melkefett og melkeprodukter være ugunstige mtp. utvikling av andre sykdommer.

Studien viser også at kjøtt kan øke risiko for diabetes, uavhengig av fettinnholdet.

Les også:

Ikke lurt å øke inntaket av meieriprodukter

Fete meieriprodukter er den største kilden til transfett i norsk kosthold (2). Høyt inntak av melkeprodukter er også assosiert med noen typer kreft (3, 4).

Ernæringsfysiolog, forsker og forfatter av mange studier om kosthold og helse Dagfinn Aune kommenterer (Diabetesforbundets facebookside):

«Altfor tidlig med noen konklusjoner om dette ennå. I en tidligere litteraturgjennomgang og meta-analyse fant vi ingen effekt av fettrike melkeprodukter, mens magre melkeprodukter var beskyttende (basert på 9 studier i hver analyse), derimot er det noen data som tyder på at yogurt kan være beskyttende, men det trengs flere studier. http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/08/14/ajcn.113.059030.abstract»

«Slike studier foregår på populasjonsnivå så det er aldri slik at man som individ er garantert noe som helst. Er jo også veldig mange andre og viktigere risikofaktorer for diabetes så selv om man har drukket mye melk (og det viser seg å være beskyttende i ytterligere studier), så kan andre ting som fysisk inaktivitet, vekt, røyking og andre kostfaktorer (mye kjøtt, lite helkorn, og fiber osv.) mm. også bidra.»

«Det er noen interessante studier på biomarkører for melkefett (målt i blod), men jeg tror de funnene forklares mer av spesifikke melkeprodukter (som f.eks. yogurt) som viser seg å være kanskje spesielt gunstig for diabetes. Yogurt har jo vist seg å være gunstig for tarmbakteriene og være koblet med mindre fedme, mens andre melkeprodukter ikke ser ut til å ha denne effekten. Er jo en studie til som har kommet ut siden meta-analysen vår ble publisert som heller ikke fant noen effekt av fettrike melkeprodukter på diabetesrisiko (se link nedenfor), så denne ene studien er ikke stor nok til å endre resultatene fra meta-analysen vår.

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00125-014-3176-1«

Her er link til studien på kostholdsfaktorer (inkludert yogurt) og vektøkning http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1014296

Plantebsert kosthold kan gi flere helsefordeler

Det finnes med andre ord ikke noen robuste data som viser at melkefett kan forebygge diabetes. Det finnes derimot mange studier som viser mange helsefordeler ved ulike typer plantebaserte kosthold.

Også professor Trond Geir Jenssens, medisinsk rådgiver i Diabetesforbundet, sier følgende som kommentar til studien (5):

«En observasjonsstudie som denne beviser likevel ikke at inntak av meieriprodukter med høyt fettinnhold forebygger diabetes, men den gir grunnlag for en god hypotese som må etterprøves i forsøk. I slike observasjonsstudier kan det være mange utenforliggende faktorer som påvirker resultatet, såsom et sunnere levesett i det hele blant de som brukte slike meieriprodukter. Det er alltid flere faktorer som kan påvirke resultatet i en slik studie. Det er derfor for tidig å anbefale meieriprodukter med høyt fettinnhold for å forebygge diabetes, men slike studier hjelper oss å forstå betydnignen av forskjellige levesett.»

Kilder:

  1. U. Ericson, S. Hellstrand, L. Brunkwall, E. Sonestedt, P. Wallström, B. Gullberg, E. Wirfält, M. Orho-Melander: Food sources of fat may clarify the earlier inconsistent role of dietary fat intake for incidence of type 2 diabetes.
  2. Helsedirektoratets nettside http://helsenorge.no/Helseogsunnhet/Sider/Mindre-transfett-i-norsk-mat.aspx
  3. Günther, Remer, Kroke, Buyken.  Adolescent milk, dairy product and fruit consumption and testicular cancer.  Br J Cancer. Aug 1996; 74(4): 657–660.   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2074682/
  4. http://www.pcrm.org/health/health-topics/milk-consumption-and-prostate-cancer
  5. diabetes.no/Fett kan hindre diabetes type 2.